Light Dark

Conform unei analize realizate de Imobiliare.ro, prețurile din piața rezidențială din România au crescut ușor în anul 2022, comparativ cu anul 2021. Blocajele din real estate se resimt și vor continua să se resimtă în anul 2023. Însă, ce va aduce nou piața imobiliară, cum se va adapta și cum va face față provocărilor – despre toate acestea, experții și analiștii din domeniu prezintă o serie de scenarii la care se așteaptă în acest an.

Ramona Ganea, senior manager Sudrezidențial.ro:
“Factorii care au dus la creșterea prețurilor din ultimii ani sunt factori reali precum creșterea costurilor pentru edificare, prelungirea perioadelor necesare pentru finalizarea unei construcții generate de eliberarea greoaie a documentelor, ori de procedura de durată necesară pentru branșarea la utilități a unui imobil nou, criza forței de muncă, în special calificată și costurile mai mari pentru manopere.

Cererea scăzută din piață nu poate convinge niciun investitor să vândă în pierdere. Vor exista reglaje, asta este evident, pentru că profitul în investițiile imobiliare este calculat și în funcție de cât de rapid este rulajul, dar nu văd să existe posibilitatea scăderii prețurilor drastic, până când nu vor scădea prețurile materialelor de construcție, până nu se vor regla costurile pentru manopere și nu vor dispărea o mare parte dintre acești factori reali care au generat creșterile de preț, cel puțin nu pentru imobilele aflate în construcție.
Ce încerc să spun este că dezvoltatorii nu își doresc să blocheze tranzacționarea ținând prețurile sus, dar nici nu pot face imposibilul. Interesul comun al pieței imobiliare este să se tranzacționeze, să existe flux.
Acesta este și motivul pentru care o mare parte dintre dezvoltatori sunt mult mai flexibili în ceea ce privește modalitatea de achiziție și au adoptat ca modalitate de plată variante diverse de rate la dezvoltator fără dobândă, oferind astfel oricui posibilitatea să achiziționeze fără costuri suplimentare.

Cred că 2023 va fi un an de acomodare, un an de tranziție către o nouă piață imobiliară, una adaptată nevoilor actuale ale cumpărătorilor, o piață care va livra imobile de o calitate superioară și sper eu, o piață imobiliară predictibilă și stabilă.”

Alexandru Pricop, managing partner Residentialist by SVN România:
„Orice rezultat care se va înregistra în anul 2023 trebuie pus foarte atent într-un context mai larg și anume acela al rezultatelor din ultimii ani. Dacă, spre exemplu, am zburat la nivelul Stației Spațiale Internaționale și vom fi la nivelul unui avion de croazieră transatlantic, nu înseamnă deloc că piața s-a prăbușit.

Așadar, rezultatul care se va înregistra în 2023 trebuie contextualizat: vânzările de locuințe din București și Ilfov sunt, după primele 10 luni din 2022, la un plus de 9% versus perioada similară din 2021, care a fost un an record, cu o creștere de aproape 37% față de 2020, care la rândul său a adus o creștere a vânzărilor de locuințe cu 5,3% față de anul 2019. Deci, în ultimii trei ani am înregistrat o creștere a vânzărilor de aproape 54%.

Cred că piața se va segmenta în următoarea perioadă iar ritmul de creștere al prețurilor va încetini la nivel general. Proprietarii din piața secundară care nu se vor alinia noilor condiții de piață nu vor avea nicio șansă să vândă.”

Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro:
“Vom avea o primă jumătate de an caracterizată prin efectul diverșilor factori de stres – inflația, costul cu energia electrică, costul finanțării – asupra cumpărătorilor care vor rămâne relativ reținuți în decizia de cumpărare. Prețurile vor fi relativ stabile, cu mici scăderi contextuale pe anumite segmente mass-market. Pe alocuri vom vedea oferte bune la revânzare (diferența dintre prețurile de contractare în anul 2019 și anul 2020, față de cele prezente este chiar și de 30%). Va fi loc de oportunități de achiziție pentru cei cu bani cash.

În a doua jumătate de an vom vedea o creștere a numărului de tranzacții pe fondul stabilizării prețurilor apartamentelor dar și a inflației. Creșterea tranzacțiilor și oferta în scădere (pentru că se construiește și se autorizează mai puține proiecte) va duce la o creștere a prețurilor, cu efecte ce vor fi resimțite mai ales în 2024 – 2025. Chiriile în marile orașe vor crește semnificativ în anul 2023, cu peste 10%.”

Mădălina Angheloiu, broker și owner Remax:
“Contextul social politic actual, majorarea ratelor dobânzilor, autorizațiile în scădere pentru dezvoltatorii imobiliari, războiul din vecinătate și lista poate continua – toți acești factori au un ecou fără doar și poate în piața imobiliară. Efectul se resimte de câteva luni bune, prin numărul mai scăzut al cererilor noi intrate în piața imobiliara, unii cumpărători nu se mai califică pentru creditul pe care urmăreau să îl acceseze, alți cumpărători speriindu-se de contextul economic, politic, social ș.a.m.d. și renunțând astfel la ideea de cumpărare sau poate preferând să aștepte o scădere a prețurilor.

Un volum de cereri mai mic se traduce într-un volum mai mic de tranzacții, asta pentru unele agenții imobiliare și unii agenți imobiliari însemnând o ajustare în sens negativ a veniturilor. Un alt fenomen care se petrece într-o astfel de piață, o piață ce devine din ce în ce mai controlată de cumpărători este timpul mediu petrecut într-o tranzacție, timp care tinde să crească, cumpărătorii neavând o presiune de timp în luare unei decizii (într-o piață a vânzătorului, când prețurile tind să crească, un cumpărător cu cât întârzie decizia de cumpărare cu atât are șanse mai mari să cumpere la un preț mai mare). Este o piață în care este din ce în ce mai puțin loc pentru amatori, întrucât în astfel de timpuri se remarcă specialiștii.”

Cătălin Mândru, reprezentant Qualis Properties (Brașov):
„Creșterea prețurilor pentru locuințe, pe care Brașovul a avut-o în acest an, cu precădere în trimestrul al III-lea este datorată, pe de o parte, faptului că în anii trecuți Brașovul nu a avut o dezvoltare la fel de puternică pe segmentul rezidențial, așa cum s-a întâmplat în alte orașe din țară. Livrările de imobile noi din acest an au accelerat dezvoltarea în orașul din centrul țării, iar acest proces va continua și în anul următor. Anul 2022 a fost unul dificil din punct de vedere al vânzărilor, al creșterilor prețurilor materialelor de construcții și al costului cu forța de muncă, coroborate cu cererea existentă – ușor în stagnare în momentul prezent, toate acestea vor duce la o majorare cu cel puțin 8-10% a prețurilor de vânzare în următoarea perioadă, iar instabilitatea economică, situația în piața energiei și conflictul din Ucraina sunt factori care vor influența semnificativ evoluția sectorului imobiliar.”

Gabriel Grecu – CEO&Founder al FOXFORT Imobiliare (Timișoara):
“Este important să reținem că estimările privind evoluția pieței imobiliare sunt doar previziuni, bazate pe datele și informațiile disponibile la momentul actual. În ciuda eforturilor de a prezice cum vor evolua piețele imobiliare, este posibil ca acestea să se schimbe în mod neașteptat din cauza unor factori neprevăzuți.

Unul dintre factorii care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare din zona Timișoarei este nivelul de încredere al consumatorilor. Dacă oamenii au încredere în economie și în perspectivele lor financiare, sunt mai probabil să fie dispuși să cumpere proprietăți, ceea ce poate duce la o creștere a cererii și a prețurilor. Dacă, dimpotrivă, nivelul de încredere scade, consumatorii pot deveni mai rezervați în ceea ce privește achizițiile de proprietăți, ceea ce poate duce la o scădere a cererii și a prețurilor.”

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2022 vs 2023| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să oferim o retrospectivă a pieței imobiliare din România, dar și perspectivele pentru anul 2023 în acest sector, așa cum sunt văzute ele prin prisma experților și analiștilor din piața imobiliară din România.