Light Dark

În luna noiembrie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național s-au diminuat cu 0,2% față de luna anterioară. Valoarea medie de listare pentru o proprietate a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.704 euro pe metru pătrat util (față de 1.707 de euro pe metru pătrat la finele lui octombrie). Trei centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat creșteri ușoare de preț.

„Piața rezidențială a evoluat conform așteptărilor noastre în acest final de an, înregistrând creșteri ușoare pe anumite segmente, dar și corecții pe altele. Piața se află în continuare în căutarea punctului de echilibru, lucru care cel mai probabil se va întâmpla spre mijlocul anului viitor, odată cu stabilizarea prețurilor materialelor și costurile de construcție. Un factor de risc rămâne costul finanțării,” Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

București: Pe parcursul lunii trecute, Capitala a consemnat un recul de 0,7% al prețului mediu solicitat de proprietari, până la un nivel de 1.716 de euro pe metru pătrat util (de la 1.728 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui octombrie). Scăderi au avut loc, în perioada menționată, pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,4% (de la 1.599 la 1.593 de euro pe metru pătrat), iar cele nou-construite au înregistrat un declin de 0,7% (de la 1.874 la 1.848 de euro pe metru pătrat).

Brașov: În Brașov, Indicele Imobiliare.ro relevă pentru luna noiembrie o ușoară scădere de 0,1% pe segmentul apartamentelor, de la nivelul de 1.623 euro pe metru pătrat util atins în octombrie, până la 1.621 de euro pe metru pătrat. O tendință de scădere a fost consemnată, însă, doar pe segmentul vechi: este vorba, mai exact, despre un minus de 0,3%, de la 1.512 la 1.507 de euro pe metru pătrat. Locuințele nou construite, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 2% luna trecută, de la 1.777 la 1.813 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca: În luna noiembrie, Cluj-Napoca nu s-a conformat tendinței general descendente a prețurilor: așteptările vânzătorilor au crescut, cu 0,6%, ajungând la 2.415 euro pe metru pătrat util (față de 2.401 euro pe metru pătrat în octombrie). Prețurile apartamentelor din blocurile vechi au stagnat, astfel acestea costă în medie 2.337 de euro pe metru pătrat. Unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat o creștere de 3,3%, de la 2.475 la 2.557 de euro pe metru pătrat.

Constanța:  În Constanța așteptările vânzătorilor s-a majorat în ultima lună de toamnă. Mai exact, este vorba, despre o creștere în cuantum de 0,6% față de octombrie, de la 1.419 la 1.428 de euro pe metru pătrat util. Asemenea lunii octombrie valoarea medie de listare pentru apartamentele vechi a stagnat la 1.372 de euro pe metru pătrat. Prețul solicitat pentru locuințele nou-construite a consemnat, însă, o creștere de 3,8% (de la 1.457 la 1.512 de euro pe metru pătrat).

Iași: În Iași Indicele Imobiliare.ro relevă o evoluție pozitivă pentru luna noiembrie: apartamentele scoase la vânzare aici s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,5%, ajungând astfel să coste, în medie, 1.339 de euro pe metru pătrat util (față de 1.332 de euro pe metru pătrat la finele lui octombrie). Conform tendinței generale de creștere, prețurile locuințelor din blocurile vechi ale Iașiului au consemnat o majorare de 0,9% în perioada analizată, de la 1.311 la 1. 323 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou construite, pe de altă parte, au înregistrat o stagnare a prețului, astfel acestea costă în medie 1.328 de euro pe metru pătrat

Timișoara: În Timișoara, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au redus, per ansamblu, cu 0,4% în luna noiembrie, de la 1.459 la 1.453 de euro pe metru pătrat util. Pe segmentul locuințelor vechi a avut loc o scădere de 0,4% în perioada analizată, acestea ajungând să coste 1.428 euro pe metru pătrat (față de 1.434 euro pe metru pătrat în luna anterioară). Unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un recul de 1%, de la 1.523 la 1.508 de euro pe metru pătrat util.

Despre Imobiliare.ro

Lansat în ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul şi cel mai accesat portal imobiliar din România. Portalul a depășit de curând pragul de 1.900.000 de vizitatori unici pe lună şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel național.

Citește și: Rock Development livrează prima fază din Avrig Park Residence și investește 23 mil. euro în faza a doua

Citește și: One United Properties a achiziționat trei clădiri istorice în centrul Bucureștiului pentru o nouă dezvoltare, One Downtown