Light Dark

Proprietarii sunt din ce în ce mai puțin dispuși să negocieze prețurile în marile orașe din țară, potrivit celui mai nou raport Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T4 2023”.

O scădere semnificativă a marjei de negociere, de la 4,5% la 2,9%, s-a putut observa în Iași. În același timp, oferta s-a redus cu circa 30%.

market 360

Indicatorul a ajuns în ultimul trimestru din 2023 la 2,5% în Cluj-Napoca, cea mai redusă valoare înregistrată în rândul celor șase piețe rezidențiale analizate. Această tendință a apărut în contextul în care pe piața locală s-a putut observa și cea mai puternică scădere a ofertei de proprietăți rezidențiale listate la vânzare, cu 47%.

În Brașov diferența între prețul de tranzacționare și ultimul preț cerut pentru apartamentele listate la vânzare a crescut ușor, de la 2,8% la 2,9%. Orașul râmâne în vizorul celor interesați de realizarea unor achiziții în scop investițional, inclusiv pentru închirierea ulterioară pe termen scurt.

Evoluția prețurilor în marile orașe

Cluj-Napoca continuă să domine clasamentul național al celor mai scumpe orașe din țară pentru cumpărători. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare a ajuns, în ultimul trimestru din 2023, la 2.535 euro/mp util, după un avans cu 1,4% față de trimestrul anterior. Cei interesați de achiziția unei locuințe în Cluj-Napoca plătesc prețuri cu aproape 20% mai mari acum decât în urmă cu doi ani.

Orașul Brașov ocupă locul al doilea în top, cu un preț mediu solicitat de 1.666 euro/mp util. În cazul său s-a putut observa cel mai semnificativ avans în ultimele 12 luni, cu circa 5%, în rândul principalelor șase piețe rezidențiale din țară.

Proprietarii cer peste 1.500 euro/mp util și în Capitală. Chiar și în aceste condiții, Bucureștiul este singurul oraș major analizat unde putem observa ieftiniri ale prețurilor comparativ cu ultimul trimestru din 2022. Mai mult, pe plan local prețurile apartamentelor aproape că au stagnat față de acum doi ani.

În Timișoara și în Craiova cumpărătorii trebuie să se aștepte să plătească, în medie, 1.500 euro/mp util pentru un apartament, cu circa 3% mai mult decât în 2022. Un avans similar a putut fi observat și la nivelul prețurilor solicitate de proprietarii din Iași sau Galați, unde apartamentele se vindeau la finele lui 2023 cu 1.419 euro/mp util, respectiv cu 1.135 euro/mp util.

Află mai multe detalii despre evoluția pieței rezidențiale. DESCARCĂ AICI GRATUIT raportul Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T4 2023”.