Light Dark

Numărul proprietăților care pot fi considerate, cu adevărat, de lux este limitat, multe dintre acestea fiind situate în zone precum Kiseleff, Dorobanți, Primăverii sau Aviatorilor, iar cei care vor să facă o astfel de achiziție simt deja presiunea venită pe fondul companiilor care își doresc să își deschidă birourile în aceste locații exclusiviste. Proprietățile vechi situate central ajung, astfel, să atragă atenția dezvoltatorilor, iar România începe să se alinieze tendințelor observate deja în alte țări din regiune unde potențialul de lux al unor astfel de locuințe este recunoscut.

proprietati de lux vechi

“Oportunitatea de a deține un imobil istoric este un simbol dezirabil al luxului și autenticității – o astfel de proprietate contribuie enorm la prestigiul unei persoane. România începe să se alinieze tendințelor de evoluție din celelalte țări din regiune – Polonia, Cehia și Ungaria. Pe piețele rezidențiale din aceste țări, clădirile vechi au început să fie transformate în proprietăți exclusiviste. Dezvoltatorii specializați în conversia acestor clădiri au profitat de calitatea unică a acestor edificii. Până recent, România nu a avut dezvoltatori rezidențiali interesați de conversiile clădirilor istorice de dimensiuni medii și mari”, se explică în raportul pe 2018 publicat de Artmark Historical Estate.

Unul dintre principalele motive care au determinat această schimbare în piață au fost suprafețele tot mai mici de teren disponibile.

Un prim proiect de acest tip este cel lansat recent în Capitală de dezvoltatorul Hagag ce își propune convertirea unei clădiri situate pe Calea Victoriei într-un bloc rezidențial exclusivist cu circa 40 de apartamente.

Reprezentanții Artmark Historical Estate apreciază că, pe măsură ce orașul se va confrunta cu o aglomerație din ce în ce mai mare, cu atât proprietățile vechi din zonele centrale vor deveni tot mai atractive, devansându-le pe cele situate la periferie.

Aceștia aduc, totodată, în discuție profilul cumpărătorilor interesați de astfel de proprietăți vechi.”Există aproximativ 15.980 persoane cu venituri ridicate în România – persoane cu averi de cel puțin 1 milion de dolari. Așadar, considerăm această categorie demografică publicul țintă al pieței rezidențiale de lux”, se menționează în raport.

Potrivit estimărilor Artmark Historical Estate, peste 85% din cererea pentru segmentul rezidențial de lux este cerere internă. Sub 20% din cerere reprezintă astfel investitorii care urmăresc să achiziționeze pentru a închiria sau pentru a vinde în vederea obținerii unui profit.

În România există 10.041 monumente de arhitectură și ansambluri de Clasa A și B. Regiunea Muntenia, alături de București, cuprinde cel mai mare număr de monumente, mai exact peste 3.700.

Dezvoltare intensă, dar puține proprietăți noi pot fi considerate de lux

Oferta de pe piața rezidențială de lux cuprinde și proprietăți noi, apartamente și penthouse-uri sau vile. Apartamentele sunt dezvoltate, în principal, în zonele exclusiviste ale Bucureștiului, în timp ce vilele au fost construite, în mare parte, în nordul orașului, în Băneasa, Străulești, Corbeanca sau Snagov, unele dintre acestea fiind reședințe ale expaților sau preferate de cei care își doresc să aibă parte de liniște și relaxare.

În funcție de numărul de proprietăți nou construite, zona Dorobanți este pe primul loc în cadrul orașului în funcție de numărul de noi blocuri de apartamente, în timp ce Băneasa are cele mai multe vile noi.

“Deși dezvoltarea din zonă a fost intensă, sub 20% dintre proprietăți pot fi considerate de lux, având în vedere calitatea construcției și a materialelor, dar și designul”, se menționează în raportul Artmark Historical Estate.

Segmentul de piață al apartamentelor este dominat de dezvoltatori locali, mai mult de 85% dintre proprietăți fiind ridicate de companiile naționale. Printre aceștia se numără One United Properties, ArtGroup și Forte Partners, toate aceste companii fiind implicate în ultima perioadă în proiecte rezidențiale de lux.

O categorie specială de apartamente îl reprezintă penthouse-urile, puține la număr, și cu doar câteva tranzacții încheiate pe an.

Cât despre vilele noi de pe piața de lux, zona Școala Herăstrău cuprinde cel mai mare număr de astfel de proprietăți, în timp ce în cadriere exclusiviste, precum Primăverii, Aviatorilor, Kiseleff sau Dacia-Icoanei, oferta este limitată.

Citește și: Monica Barbu, Artmark Historical Estate – Pentru clădirile de patrimoniu, anii de pace au fost mai distructivi decât cei de război. Cerere există, în 2018 am vândut o proprietate cu 5 milioane de euro