Record în tranzacțiile de terenuri din București. Cine au fost principalii investitori în 2018

Dezvoltatorii și investitorii imobiliari au realizat anul trecut achiziții de terenuri în București cu o valoare cumulată de circa 245 de milioane de euro, un nou record al ultimilor 10 ani, potrivit datelor Cushman&Wakefiled Echinox.

tranzactii terenuri bucuresti 2018

Valoarea tranzacțiilor a crescut în 2018 față de anul anterior cu 13% pe fondul menținerii la cote ridicate a interesului din partea dezvoltatorilor activi în segmentul rezidențial, dar și pe fondul tranzacțiilor unor loturi de mari dimensiuni pretabile pentru dezvoltarea unor proiecte mixte, potrivit reprezentanților firmei de consultanță imobiliară.

Piața terenurilor din Capitală a traversat al treilea an consecutiv de creștere. Cu toate acestea, se menține cu 60% sub nivelul înregistrat în 2007, cel mai bun an din punct de vedere al volumului tranzacționat.

banner cpi gala

„Piața terenurilor din București este într-o etapă de creștere sănătoasă, în care prețurile sunt stabile în urma unor analize detaliate cu privire la ritmul și valoarea de tranzacționare a proprietăților care pot fi construite pe terenurile vizate”, a declarat Alexandru Mitrache, Head of Transactions – Land &Investment în cadrul Cushman&Wakefield Echinox.

„Prețurile au rămas într-un interval de stabilitate, iar tranzacțiile recente ne arată că unele loturi sunt vândute la prețuri reduse cu 50%-70% față de valorile din perioada 2006-2008”, a mai explicat el.

harta tranzactii terenuri 2018

Faptul că aceste loturi pot fi tranzacționate, în prezent, la prețuri corecte și pot reintra astfel în circuitul imobiliar al Capitalei este important, în opinia lui Mitrache, pentru că prin dimensiunea lor au potențialul de a schimba radical zone semnificative ale Bucureștiului.

Cine a cumpărat terenuri în Capitală în 2018

Investitorii români au fost și în 2018 cei mai activi cumpărători, cu o cotă de piață de 49%, conform datelor firmei de consultanță.

Românii au fost urmați în clasament de investitori belgieni, precum Mitiska-REIM, Speedwell sau Atenor, cu o cotă de 17% și de cei din Israel, cu o cotă de piață de 15%.

infografic tranzactii terenuri

Dacă investitorii români au fost interesați, în special, de terenurile cu destinație rezidențială, grupurile străine au securizat noi loturi pentru dezvoltarea unor clădiri de birouri sau au achiziționat terenuri pentru dezvoltări logistice.

Cele mai importante tranzacții cu terenuri realizate în București

Cea mai mare tranzacție a fost realizată în 2018 de grupul AFI Europe.

A fost vorba despre un teren cu o suprafață de 4,3 hectare situat în vecinătatea mall-ului AFI Palace Controceni.

Acesta ar urma să fie utilizat pentru extinderea centrului comercial și a parcului de afaceri AFI Business Park.

cele mai mari tranzactii terenuri bucuresti 2018

În topul realizat de Cushman&Wakefield Echinox se regăsesc și patru tranzacții cu terenuri pe care urmează să se dezvolte proiecte rezidențiale și un teren pe care se va construi un proiect mixt cu locuințe și spații de birouri.

Citește și: „Cel mai puternic impact pozitiv în comunitate”, unul dintre cele 11 trofee pe care le pot câștiga dezvoltatorii la Gala Profesioniștilor în Imobiliare 2019. Intră și tu în concurs!

Citește și: Valentin Morar, Wallberg Properties: „Nu cred în cei care prorocesc criza în fiecare an. Prudența este bună, însă crearea panicii nu”. Cum va evolua, în opinia sa, piața imobiliară în 2019?

Citește și: ADIRU: 2019 a început bine pentru piața imobiliară. Eliminarea restricțiilor pentru TVA 5% poate crește cererea de locuințe noi chiar și cu 30%

 

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])