Anul 2018 a fost unul stabil, cu un nivel al cererii constant și prețuri în ușoară creștere, scăderile înregistrate la nivel statistic în cazul numărului de tranzacții din piață sunt normale pentru că pe segmentul nou nu avem stoc disponibil la nivel național, iar zvonurile cu privire la apariția unei crize nu ar trebui să ne îngrijoreze, 2019 urmând să fie un an marcat de stabilitate. Așa vede Valentin Morar, CEO-ul Wallberg Properties – grup de companii specializate în proiecte rezidențiale premium amplasate în regiunea de vest a țării, situația actuală din real estate și evoluția sa pe termen scurt.
“Am asistat la un an 2018 stabil, cu un nivel al cererii care s-a menținut constant și prețuri într-o creștere ușoară, cuprinsă între 5% și 6%. Poate părea un paradox în contextul în care există încă multă precauție speculată și de predicatorii unei eventuale crize care se află în goană după atenție. Cert este că în orașele mari și medii din România există o nevoie foarte ridicată de noi spații de locuire”, ne-a declarat Valentin Morar.
CEO-ul Wallberg Properties susține, totodată, că datele statistice care au evidențiat în ultima perioadă o scădere destul de importantă la nivelul tranzacțiilor imobiliare din România nu ar trebui să ofere motive de îngrijorare jucătorilor care activează în domeniu.
“Acest lucru este normal deoarece tot mai mulți cumpărători se îndreaptă spre segmentul nou unde nu avem stoc disponibil, iar avansurile nu sunt înregistrate de statistică drept tranzacții, lucru ce se va vedea odată cu livrările ulterioare”, a spus el.
Criză imobiliară? Ce spun semnalele din piață
Valentin Morar spune că semnalele din piață sunt în continuare încurajatoare, dar și că, personal, nu crede în cei care vorbesc despre apariția unei crize imobiliare.
“Nu cred în cei care prorocesc criza în fiecare an. Criza pentru a exista, în esență, trebuie să aibă un caracter surprinzător, să vină pe nepregătite. Tocmai de aceea există crize pentru că ele sunt foarte greu de anticipat. Prudența este, bineînțeles, bună, însă crearea panicii nu”, ne-a declarat CEO-ul Wallberg Properties.
Avem pe piața imobiliară o cerere sustenabilă, în opinia sa, bazată în special pe nevoia de locuire la care se adaugă și un mic segment investițional, iar segmentul speculativ – al cumpărătorilor care fac achiziții pentru a vinde ulterior locuințele mai scump – lipsește, toate acestea fiind premise ale unei piețe așezate. În plus, ritmul de creștere a prețurilor arată că ne aflăm într-o fază de stabilitate.
“Înăsprirea legislației pentru construcții și accesul mai dificil la finanțare va duce, de asemenea, la o curățare a pieței de dezvoltatoriii speculatori rămânând doar dezvoltatorii mari, solizi, care au puterea de a dezvolta proiecte foarte bune”, ne-a mai explicat CEO-ul Wallberg Properties, companie cu investiții de peste 90 de milioane de euro în proiecte rezidențiale premium.
“Toate aceste lucruri ne dau încredere să construim în continuare și să ne așteptăm la un an 2019 bun pentru piață”, a mai adăugat el.
Cererea se va menține ridicată și anul viitor, în opinia sa. Astfel, românii care au amânat decizia de achiziție din diverse motive, inclusiv pentru a-și oferi timpul necesar pentru a se informa și pentru a analiza piața, dar o nevoie activă, vor acționa în următoarea perioadă.
“Este probabil cel mai bun moment pentru o achiziție. Prețurile sunt atractive, chiar dacă au crescut considerabil costurile de construcție”, a mai menționat Morar, adăugând că, din punctul său de vedere, o investiție imobiliară este cea mai bună modalitate de a-ți proteja economiile.
Cel mai important atribut pentru un dezvoltator de succes pe piața imobiliară din România: viziunea
Morar ne-a vorbit și despre caracteristicile pe care un dezvoltator imobiliar trebuie să le aibă pentru a se bucura de succes pe piața din România.
“Principalul atribut al unui dezvoltator este viziunea și puterea de a anticipa care vor fi nevoile peste 2-3-5 ani de la conturarea strategiei și noului concept”, a spus el.
Asumarea unor decizii este și ea extrem de importantă, având în vedere faptul că activitatea unui dezvoltator implică mai mult decât capacitatea de a construi și de a dezvolta un produs. Acesta trebuie să știe să îl vândă, nu la momentul actual, ci peste o perioadă de timp, este de părere CEO-ul Wallberg Properties.
“Un dezvoltator trebuie să înțeleagă, de asemenea, mecanismele macroeconomice și să aibă noțiuni solide despre profilarea cumpărătorilor. E o meserie în care nu ai timp să te plictisești și unde provocările apar zilnic”, a conchis el.
În portofoliul Wallberg Properties se află proiecte rezidențiale premium situate în Arad, Cluj-Napoca și Brașov, companiile din grup finalizând de-a lungul anilor circa 150.000 de mp construiți și înregistrând o cifră de afaceri anuală de peste 7 milioane de euro.
Recent, au fost demarate și lucrurile pentru un nou proiect Wallberg Properties, de această dată în Timișoara. XCity Towers va necesita o investiție de 62 de milioane de euro și va fi construit etapizat, prima fază cuprinzând 135 de apartamente cu 1, 2 și 3 camere.