Light Dark

Companiile din IT&C, BPO și SCC au realizat, în al doilea trimestru al anului, mai bine de 40% din totalul tranzacțiilor de închiriere, pre-închiriere și extindere de spații de birouri din Capitală.

Următoarele locuri în clasament au fost ocupate de companiile din domeniul manufacturier și industrial, respectiv de cele din domeniul medical sau farmaceutic, potrivit datelor ESOP Consulting.

“Cererea este în continuare împărțită, sunt atractive atât parcurile mari de business, care se construiesc în etape și care asigură numeroase facilități angajaților, cât și clădirile boutique, cu finisaje premium, din zonele ultracentrale, cu acces ușor”, a declarat Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting.

“Confortul angajaților contează din ce în ce mai mult în luarea deciziei de mutare a sediului și managementul companiilor ține cont de sugestiile venite de la membrii echipei în privința locației, a dotărilor și a facilităților oferite de clădiri”, a mai adăugat el.

Pre-închirierile de spații de birouri cumulează circa 17.000 de mp, reprezentând astfel aproape 30% din suprafața totală pentru care au fost semnate contracte de relocări în intervalul aprilie-iunie.

“Și în perioada următoare vom asista la un număr mare de contracte de pre-închiriere, datorită ofertei generoase aflate în pipeline, cu multe proiecte mari, de clasa A în stadii avansate de construcție”, a mai explicat Petrescu.

Bucureștenii petrec, în medie, 46 de minute încercând să ajungă zilnic de acasă la birou și parcurg în acest timp circa 10,7 kilometri, arată rezultatele studiului „Working Habits and Commuting Patterns”, publicat recent de compania de consultanță Cushman&Wakefield Echinox.

Sursă: CW Echinox

Dacă ar putea să aleagă chiar ei unde să se afle sediul firmei pentru care lucrează, cei mai mulți angajați ar opta pentru o clădire situată în centrul orașului, în zona Tineretului-Unirii-Universitate. O altă opțiune populară ar mai fi zona Piața Victoriei-Aviatorilor, grație accesibilității acesteia. Mulți și-ar dori, de asemenea, să aducă biroul mai aproape de casă, în zone precum Militari-Drumul Taberei, Piața Muncii-Pallady-Pantelimon sau Berceni.

Citește și: Cum au evoluat tranzacțiile pe segmentul office în prima jumătate a lui 2019? Dacă se menține ritmul, nivelul din 2018 poate fi depășit cu 20% anul acesta

Citește și: România, pe locul cinci în Europa la dezvoltarea parcurilor de retail. Stocul se ridică la 1,3 milioane de mp

Citește și: România, pe locul al doilea în UE în luna mai. Cum au evoluat construcțiile în alte țări din regiune?