Light Dark

Piața închirierilor de apartamente a avut mult de suferit în ultimul an pe fondul pandemiei de coronavirus. Începutul lui 2021 aduce, însă, primele semnale pozitive și optimism pentru revenirea sa. 

“Piața chiriilor a fost destul de afectată în trecut, atât la nivel de cerere, cât și la nivel de prețuri. Cu toții știm de absența studenților, a marilor festivaluri și a evenimentelor culturale. Cel puțin în privința prețurilor suntem într-un trend descendent care abia luna aceasta s-a plafonat”, a declarat Mihai Oprea, Marketing Manager pentru agenția Blitz din Cluj-Napoca, în cadrul primului CPI Webinar organizat în 2021.

În privința cererii, începutul lui 2021 aduce un nou sentiment de optimism pe plan local. “Anul a început cu semnale foarte bune, în special pe zona de companii. Mari angajatori din sectorul serviciilor au anunțat că își vor redeschide, cel puțin parțial, birourile. Astfel, cei care au plecat din Cluj pe perioada muncii de acasă au început deja să se întoarcă. Recent, au venit semnale pozitive și din partea universităților, că vor redeschide cel puțin unele dintre ele cursurile în format fizic. Avem speranțe și pentru vară pe zona de evenimente”, a mai spus reprezentantul Blitz, în cadrul evenimentului online care a reunit peste 110 profesioniști din imobiliare.

Chiriașii au profitat din plin de ieftiniri

Supraoferta existentă la nivelul pieței și ieftinirile apărute pe fondul acesteia până acum au fost binevenite de chiriași care au început să aibă acces la proprietăți pe care până nu de mult nu își permiteau să le închirieze, spune Oprea.

Așadar, mulți dintre ei au profitat de oportunitatea de a se muta fie într-o zonă mai bună, fie într-o locuință mai spațioasă sau mai amenajată mai bine.

Chiria medie pentru o garsonieră a ajuns în Cluj-Napoca de la 295 de euro/lună în primul trimestru al anului trecut la 250 de euro/lună în ultimul trimestru, potrivit datelor Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro.

În cazul apartamentelor cu 2 camere, ieftinirile au fost în această perioadă de timp de la 420 de euro/lună la 390 de euro/lună.

La sfârșitul anului trecut, pe plan local existau circa 6.100 de imobile disponibile pentru închiriere.

Citește și: Timișoara și Cluj-Napoca, printre cele mai sănătoase orașe din lume în care să locuiești

Citește și: Încep înscrierile pentru Gala Profesioniștilor în Imobiliare 2021! Participă și câștigă unul dintre cele mai râvnite premii din real estate-ul românesc

Citește și: Vom avea TVA de 5% pentru locuințe de până la 140.000 de euro? Președintele AREI vorbește despre demersurile care se fac în acest sens