Light Dark

Nu mai este de mult un secret faptul că dezvoltarea polilor de birouri din Capitală aduce cu sine stimularea extinderii segmentului rezidențial în jurul acestora. Dar care vor fi zonele din București unde se vor construi în 2018 cele mai multe locuințe noi grație spațiilor de birouri care vor fi inaugurate în apropirea acestora?

Spații de birouri

În prezent, aproape 30% din stocul disponibil de proiecte moderne de birouri este concentrat în zona de nord a Capitalei, care a ajuns să fie suprasaturată. Desigur, dezvoltatorii au profitat de dorința bucureștenilor de a-și găsi locuințe cât mai aproape de birou și au venit în întâmpinarea acestora cu noi ansambluri imobiliare. Miza va fi însă în viitorul apropiat pe alte zone bine dezvoltate sau în curs de dezvoltare pe segmentul de birouri.

Noii poli de birouri par să apară în ultima perioadă în apropierea centrelor universitare din București. Circa 300.000 de persoane lucrează deja în spațiile de biouri de tip A și B din București, la acest număr adăugându-se și angajații care își desfășoară activitatea în spații neconvenționale de tip C. Avem, totodată, 40.000 de studenți care urmează cursurile universităților din Capitală, aceștia fiind cei către care companiile își vor îndrepta o parte semnificativă a eforturilor de recrutare, potrivit unei analize recente CBRE.

Una dintre zonele aflate în apropierea unui centru universitar și care profită de pe urma dezvoltării unui pol de birouri este cea de centru-vest a Bucureștiului, respectiv Grozăvești – Politehnică – Orhideea – Tudor Valdimirescu, care va fi una dintre “vedetele” anului 2018.

Pe lângă studenți, viitorii angajați ai companiilor care își au sediile aici, în momentul de față aici lucrează circa 35.000 de persoane, motiv pentru care se și prevăd creșteri pe segmentul de spații rezidențiale.

În 2018 se prevede o creștere a acestui pol imobiliar atât pe segmentul de birouri, cât și pe cel rezidențial. Pe parcursul anului viitor se vor inaugura numeroase clădiri de birouri de clasa A, precum The Bridge, Orhideea Towers, Campus 6, Business Garden Bucharest, The Light și AFI Tech Park.

Pe partea rezidențială se poate observa pe parcursul ultimilor ani un interes tot mai mare al dezvoltatorilor pentru această zonă a Capitalei. Dacă primele proiecte rezidențiale, 100 de unități, au fost livrate în 2015, la începutul lui 2016 deja 1.600 de apartamente erau la stadiul de autorizare, iar în prezent oferta de apartamente noi ajunge la 8.000 de unități, cele mai mari ansabluri rezidențiale fiind în dezvoltare în imediata apropiere a Universității Politehnică, potrivit unui studiu ESOP Consulting .

O altă zonă unde se prevăde o dezvoltare accelerată în 2018 pe segmentul rezidențial este Expoziției – Piața Presei Libere.

Aici găsim un nou pol de birouri, iar spre deosebire de alte zone, precum Floreasca – Pipera, unde au apărut mai întâi spațiile de birouri și abia apoi ansamblurile rezidențiale, în această zonă dezvoltatorii vor să meargă simultan cu ambele categorii de proiecte. Numeroși investitori și-au arătat deja interesul pentru  zona Expoziției – Piața Presei Libere și i-au recunoscut potențialul. Potrivit estimărilor CBRE, citate de New Money, stocul de birouri se ridică, în prezent, la 117.000 de mp și va ajunge în următorii 2-3 ani să depășească 220.000 de mp.