Circa 6.000 de garanții au fost acordate în cadrul programului Noua Casă din septembrie, când a devenit operațional, și până la ora actuală. Acestea susțin credite în valoare de până la 1,4 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate de Dumitru Nancu, Directorul General al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), în cadrul celei mai noi ediții imoExpert.
Un număr de 6.020 de garanții au fost acordate anul acesta prin Noua Casă, actuala versiune a programului Prima Casă menită să susțină piața imobiliară în contextul crizei generate de pandemie.
Plafonul de garantare alocat pentru 2020 a fost de circa 1,5 miliarde de lei și a reprezentat diferența rămasă neutilizată din bugetul aferent programului Prima Casă, stopat în luna martie. La ora actuală, din bugetul Noua Casă mai este disponibilă o sumă de aproximativ 700 de milioane de lei, conform datelor prezentate de Nancu.
Banca Comercială Română, Banca Transilvania și Raiffeisen Bank au fost băncile care au acordat cele mai multe credite în cadrul programului Noua Casă. Acestea sunt urmate în top de CEC Bank și de ING Bank.
Vista Bank a înregistrat un procent de consum de 94% din fondurile alocate, Raiffeisen Bank de 72%, iar ING Bank de 62%.
În ultimele luni, românii au apelat, în principal, la garanțiile și promisiunile de garantare standard, prin care valoarea finanțării poate fi de cel mult 70.000 de euro. În cazul lor avansul este de 5%, iar procentul de garantare este de până la 50%.
S-au acordat peste 5.500 de garanții și promisiuni de garantare de acest tip, cu o valoare de peste 600 de milioane de lei, care au susținut finanțări ce depășesc 1,3 miliarde de lei.
La acestea se adaugă circa 500 de garanții superioare, reprezentând până la 10% din total. Este vorba despre finanțări de până la 140.000 de euro, acordate pentru locuințe noi sau consolidate în ultimii 5 ani, cu avans de 15% din partea beneficiarului. Procentul de garantare este de până la 60% în acest caz.
În 2021 se împlinesc 12 ani de la lansarea programului Prima Casă, continuat la ora actuală prin inițiativa Noua Casă. Până acum, au fost acordate 302.611 garanții pentru finanțări care se apropie de 56 de miliarde de lei.
“Având în vedere că suntem în această dublă criză, cea economică și cea sanitară, anul viitor programul va funcționa cu un buget de 2,1 miliarde de lei“, ne-a explicat la imoExpert Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM.
Practic, nu va mai fi urmată în această situație strategia de a reduce treptat sumele alocate pentru program. În schema inițială se anticipa un buget de 1,5 miliarde de lei în 2021.
Nancu a menționat, totodată, că ordonanța de urgență pentru stabilirea plafonului dedicat programului Noua Casă 2021 este pregătită deja și că se așteaptă acum noul guvern.
Urmărește, mai jos, interviul integral acordat de Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM, în cadrul ediției din decembrie a emisiunii imoExpert:
Citește și: 2020, o retrospectivă. Cum au evoluat principalii indicatori în acest an marcat de pandemie?
Citește și: Circa 60.000 de imobile, vândute luna trecută. Se văd efectele pandemiei?
Citește și: Prețurile apartamentelor continuă să crească. Excepție în Timișoara