Light Dark

Primul loc în topul celor mai prospere orașe din România este ocupat de București, acesta fiind urmat pe poziția secundă de Cluj-Napoca, potrivit City Index 2024, un barometru de performanță urbană dezvoltat de Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV).

Componenta de “prosperitate” din cadul City Index 2024 indică puterea economică a orașului și interacțiunea acesteia cu dinamica socială. Aceasta acoperă performanța afacerilor, inovația, finanțele publice și efectele economiei asupra structurii demografice și oportunității individuale.

Bucureștiul excelează la indicatorii de Competitivitate urbană și Nivelul salariilor, dar se află pe ultimul loc la infracționalitate și pe o poziție modestă în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, raportat la populație, conform analizei IOV.

Cluj-Napoca ocupă, în schimb, locul 1 în Densitatea Antreprenorială și are cea mai mică rată a Șomajului, dar înregistrează cea mai scăzută Accesibilitate a locuințelor raportată la salarii și prețurile locuințelor.

Locul al treilea în clasamentul celor mai prospere orașe din țară este ocupat de Timișoara, oraș care punctează bine în cazul Indicelui de inovare, dar și în privința Salariilor. Următoarele locuri în clasament sunt ocupate de Sibiu și Oradea, ambele având poziții puternice în privința Efortului depus în investiții publice.

Când vine vorba de clasamentul general al celor mai performante orașe din țară, realizat de IOV luând în considerare un set de 51 de indicatori specializați, Cluj-Napoca ocupă primul loc. Pe următoarele poziții întâlnim orașele București, Sibiu, Brașov și Timișoara.

Citește analiza completă AICI