Light Dark

Anul trecut a fost cel mai bun din 2008 încoace pentru sectorul rezidențial, potrivit companiei de consultanță imobiliară Colliers International.

http://www.dreamstime.com/stock-image-engineer-work-construction-site-closeup-male-holding-blue-hardhat-buildings-background-image45340911Anul trecut a fost unul ”prolific” pentru piața terenurilor, cel mai bun de la declanșarea crizei economice încoace. Activitatea a fost ridicată pe toate segmentele de piață – adică indiferent de ce anume va fi construit pe terenurile tranzacționate în 2014, acestea s-au vândut bine –, însă ”cea mai importantă revenire îî este atribuită sectorului rezidențial, care a încheiat cel mai bun an de după 2008”, potrivit reprezentanților companiei de consultanță imobiliară Colliers International. “Pe măsură ce înaintăm în noul ciclu economic, întrebarea principală rămâne dacă 2015 va aduce sau nu o creștere a prețurilor terenurilor. Presiunea pe preț din partea proprietarilor de tip distressed va îngreuna, cel mai probabil, o creștere. Cu toate acestea, corecții izolate ale prețurilor ar putea apărea în zonele cu infrastructură îmbunătățită”, spune Sînziana Oprea, Associate Director în departamentul de terenuri al Colliers International.

Ilinca PaunAstfel, activitatea din piața imobiliară din România debutează cu optimism în 2015, creșteri remarcabile fiind așteptate în special pe segmentele-cheie, cum ar fi piața de birouri și cea de investiții, conform celui mai nou raport de piață publicat de Colliers International Romania.

“Cât va dura acest nou ciclu de piață? Aceasta este preocuparea principală a majorității jucătorilor, în contextul în care asistăm acum la un avânt la pieței, pe care putem și trebuie să îl valorificăm. Premisele pentru ca acest ciclu de piață să fie unul de durată – minimum 10-12 ani – par totuși să fie mai bune comparativ cu ultima decadă, dacă luăm în calcul precauția din partea băncilor și numărul limitat de dezvoltări oportuniste”, explică Ilinca Păun (foto stânga), Managing Director Colliers International Romania. ”Creșterea sau extinderile de pe segmentul corporate se pot traduce printr-o creștere în viitor a puterii de cumpărare, care va da, mai departe, un impuls pieței de retail și segmentului rezidențial. Nu în ultimul rând, cererea pentru spații industriale și-a revenit și estimăm extinderi considerabile pe segmentul logistic în acest an.”