În care este vorba despre colaborarea dintre un ONG, o bancă și dezvoltatorii de clădiri rezidențiale verzi cu obiectivul de a facilita clienților achiziția imobiliară.
Atunci când vine vorba despre achiziția unei locuințe, de orice fel ar fi ea, primul lucru care trebuie rezolvat este finanțarea. În cazul locuințelor verzi, cu un cost de construcție mai mare decât cel necesar pentru edificarea unei clădiri convenționale, banii necesari achiziției pot constitui un impediment serios în finalizarea tranzacției.
În prezent, există o instituție financiară care acordă clienților finanțare pentru achiziția de locuințe verzi. Este vorba despre Raiffeisen Bank, care, în urma unei colaborări cu Romania Green Building Council (RoGBC), acordă credite imobiliare dedicate cumpărătorilor de pe acest segment, la dobânzi mai mici decât cele oferite pentru locuințele convenționale.
Astfel, sunt disponibile credite cuprinse între 5.000 și 200.000 de euro, pe o perioadă între trei și 30 de ani și dobânzi cuprinse între 4,69% și 4,89%, față de 5,49%-5,74% în cazul locuințelor standard. Acest tip de credit, denumit Ipoteca Verde, a apărut în oferta băncii în urma discuțiilor cu reprezentanții RoGBC, care au prezentat instituției financiare un model de business conform căruia clădirile verzi prezintă un risc mai mic, pentru că au o valoare mai mare de piață, datorită eficienței lor energetice care înseamnă un cost mai mic de întreținere. Banca a analizat acest plan și a decis să acorde acest tip de împrumut.
”În acest fel, dezvoltatorii au posibilitatea să folosească materiale și tehnici de construcție verzi, știind că există clienți care să-și permită acest tip de locuință”, spune Steven Borncamp (foto stânga), președinte fondator al RoGBC. ”În Statele Unite ale Americii, de unde vin eu, suprafinanțarea în real estate a fost o problemă mare, în România însă vorbim despre subfinanțare. Finanțarea este bună, este bine să-ți dea cineva bani să faci anumite lucruri; finanțarea iresponsabilă nu este însă bună.”
Rolul RoGBC, organizație nonguvernamentală care se află în discuții și cu alte bănci pe care dorește să le convingă să includă în oferta lor astfel de credite, nu se oprește aici. Organizația este cea care va certifica, în fața băncii, faptul că respectiva clădire este cu adevărat verde, în urma unei analize bazată pe criterii LEED, BREEAM, precum și proprii. Aceste criterii vizează atât procesul de construcție și eficiența energetică (furnizorii de materiale de construcții și servicii sunt certificați de RoGBC), dar și nivelul de toxicitate al unei locuințe.
În opinia lui Steven Borncamp, un cumpărător nu ar trebui să se uite, atunci când caută o casă, doar la prețul pe metru pătrat, ci la costurile pe care le va avea cu respectiva locuință pe termen lung, inclusiv cele generate de eventuale probleme de sănătate cauzate de o toxicitate crescută a imobilului. Din această perspectivă, locuințele verzi au un avantaj de necontestat.