Light Dark

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în aprilie față de perioada similară a anului trecut, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, dacă luăm în considerare primele patru luni ale anului în curs putem observa o scădere față de 2023 care se menține, însă, la un nivel destul de redus.

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în luna aprilie față de același interval al anului trecut ca serie brută cu 16,2%.

“Pe elemente de structură, creșteri s-au înregistrat la lucrările de întreținere și reparații curente (+30,2%), lucrările de reparații capitale (+14,9%) și la lucrările de construcții noi (+11,8%). Pe obiecte de construcții, creșteri s-au înregistrat la construcțiile inginerești (+21,4%), clădirile nerezidențiale (+18,5%) și la clădirile rezidențiale (+3,6%)”, potrivit INS.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 13,1% comparativ cu aprilie 2023.

“Pe elemente de structură, creșteri au avut loc la lucrările de întreținere și reparații curente (+27,4%), lucrările de reparații capitale (+10,6%) și la lucrările de construcții noi (+7,5%). Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești (+16,9%), clădirile nerezidențiale (14,4%) și la clădirile rezidențiale (+1,2%)”, conform INS.

În primele patru luni ale acestui an volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie brută cu 0,2%. În timp ce lucrările de reparații capitale și lucrările de întreținere și reparații curente au crescut cu 9,5%, respectiv cu 4,6%, lucrările de construcții noi au scăzut cu 3%. Pe obiecte de construcții o scădere cu 23,6% a putut fi observată în cazul clădirilor rezidențiale. Construcțiile inginerești și clădirile nerezidențiale au crescut cu 11,2%, respectiv cu 4,3%.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 2,6%. Lucrările de reparații capitale și lucrările de întreținere și reparații curente au înregistrat în primele patru luni o creștere cu 9,7%, respectiv cu 6,1% comparativ cu intervalul similar din 2023, în timp ce lucrările de construcții noi au scăzut cu 6,4%. Pe obiecte de construcții o scădere s-a înregistrat la clădirile rezidențiale, cu aproape 24%. Construcțiile inginerești și clădirile nerezidențiale au crescut cu 11,2%, respectiv cu 4,7%.