Volumul lucrărilor de construcții, în creștere în primele șapte luni din 2023

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, la nivel național, în primele șapte luni ale acestui an comparativ cu perioada similară din 2022, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

În primele șapte luni, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută cu 12,4% față de perioada similară din 2022. Pe elemente de structură, creșterile au putut fi observate în cazul lucrărilor de reparații capitale (n.r. executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală, +33,5%), al lucrărilor de construcții noi (+10,5%) și al lucrărilor de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor, +10,4%).

„Pe obiecte de construcții, au avut loc creșteri la construcțiile inginerești (+33,6%) și la clădirile nerezidențiale (+0,4%). Clădirile rezidențiale au scăzut cu 6,4%”, se menționează într-un comunicat de presă emis de INS.

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 13,1%. Cel mai semnificativ avans a apărut în cazul lucrărilor de reparații capitale (+32,4%). Creșteri au fost evidențiate și la nivelul lucrărilor de construcții noi (+11,1%) și în cazul lucrărilor de întreținere și reparații curente (+8,7%).

„Pe obiecte de construcții, creșteri au avut loc la construcțiile inginerești (+32,8%) și la clădirile nerezidențiale (+0,8%). Clădirile rezidențiale au scăzut cu 5,6%”, potrivit INS.

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])