A urmat studii de specialitate, atât în România, cât și în străinătate, pentru a fi cercetător, a devenit doctor în biochimie și a ales să se întoarcă în țară pentru a-și continua parcursul profesional. Așa a ajuns să lucreze inclusiv în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Capitală. În urmă cu un an a făcut însă un pas neobișnuit în carieră. Aflăm povestea unei reconversii profesionale surprinzătoare, de la cercetător la agent imobiliar, și aruncăm o privire asupra modului în care este perceput real estate-ul românesc atunci când ești la început de drum în domeniu de la Viorica Ivan, membru al celei mai mari rețele de agenți imobiliari independenți din România – RENET.
Atrasă inițial de sfera cercetării, Viorica Ivan a urmat studiile Facultății de Biologie din cadrul Universității din București. Lipsa de perspectivă pe care a simțit-o la absolvirea studiilor, dar și cea a unei infrastructuri de cercetare bine puse la punct și a unor proiectele competitive, alături de job-urile prost plătite au fost câteva dintre motivele pentru care a decis să plece în străinătate sperând astfel să-și maximizeze oportunitățile profesionale. A ales ca destinație Olanda și odată ajunsă aici a pus educația pe primul plan și a ales să urmeze un program de doctorat la una dintre cele mai bune instituții de învățământ superior din lume, Universitatea din Utrecht.
Anii petrecuți peste hotare i-au adus experiențe plăcute atât la nivel profesional, cât și pe plan personal, și i-au oferit oportunitatea de a intra în contact cu persoane din diverse culturi. Considerând că a acumulat astfel destul de multe cunoștințe și un know-how valoros, aceasta a decis să se întoarcă în țara noastră și să își continue cariera profesională mai aproape de familie.
“Am revenit în România cu un proiect de cercetare postdoctorală pe 2 ani, câștigat prin competiție, obținând al doilea punctaj pe țară. Am fost director al acestui proiect pentru care aplicasem încă din Olanda”, ne-a declarat Viorica Ivan, adăugând că ulterior a obținut și o colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din Capitală, din poziția de cadrul didactic asociat.
La imobiliare se gândea însă de ani de zile, încă din perioada în care urma studii în Olanda, așa că în urmă cu un an a luat decizia de a părăsi lumea cercetării și de a îmbrățișa pasiunea pentru real estate. A început prin a căuta agenția imobiliară potrivită care să îi ofere un bun punct de start în noua carieră, etapă despre care spune că este extrem de importată atunci când iei contact cu acest domeniu.
“Nu a existat un singur motiv care a stat la baza deciziei mele de a deveni agent imobiliar, nu am avut un plan, dar odată luată decizia primul și cel mai important pas a fost alegerea unei agenții imobiliare cu o reputație solidă. La început de drum te bazezi pe reputația și pe experiența colegilor din agenție până ajungi să îți creezi un brand personal”, ne-a povestit Viorica Ivan.
Alegerea sa – rețeaua de agenți imobiliari independenți RENET care reunește circa 30 de specialiști de pe piața locală și oferă, în plus, un program special de training pentru membrii noi în breaslă, de la cursuri la activități practice desfășurate sub îndrumarea unor persoane cu experiență în domeniu.
Reprezentarea exclusivă, prima opțiune: Lucrând astfel pot să-l ajut pe proprietar să-și atingă obiectivele
Încă de la început, Viorica Ivan a optat pentru reprezentarea exclusivă ca mod de lucru și spune că de fiecare dacă când vrea să includă în propriul portofoliu o proprietate nouă încearcă să-și aloce timpul necesar pentru a sta de vorbă cu proprietarul, pentru a înțelege situația în care se află acesta, dar și care au fost cauzele care l-au împiedicat până la acel moment să o vândă. Astfel, poate să îi ofere soluțiile potrivite pentru ca tranzacția să fie încheiată în cele mai bune condiții pentru el.
“Lucrând în reprezentare exclusivă pot, efectiv, să-l ajut pe proprietar să-și atingă obiectivele”, spune ea. “Mi-a fost clar de la început că nu este suficientă listarea proprietății pe un portal imobiliar sau afișarea unui banner la balcon. Aceste lucruri le poate face și proprietarul singur. Rolul meu ca agent imobiliar constă în consilierea și sprijinirea proprietarului pe tot parcursul tranzacției”, ne-a explicat Viorica Ivan, adăugând că evaluarea corectă a prețului de vânzare folosind informații actuale și tehnologii moderne și utilizarea unui plan de marketing personalizat pentru o promovare eficientă sunt doar doi dintre pașii pe care îi urmează pentru a obține cea mai bună expunere în piață pentru proprietățile din propriul portofoliu.
Ivan încearcă, totodată, să nu îi neglijeze nici pe cumpărători care au nevoie de informații complete și corecte despre apartamentele, casele sau terenurile de care sunt interesați.
În primul an de activitate, Viorica Ivan a adunat un portofoliu variat, care a cuprins inclusiv imobile construite în perioada interbelică, locuințe naționalizate și achiziționate cu legea 112 și terenuri industriale.
Principala provocare a agentului la început de drum în real estate
Meseria de agent imobiliar te pune în fața unor provocări, precum reticența față de breaslă venită din partea proprietarilor, dar îți aduce și beneficii, spune Ivan.
“Principala provocare pentru un agent la început de drum este crearea unui portofoliu de clienți. Contactele telefonice <reci> se lovesc fie de lipsa de încredere a proprietarilor în agenții imobiliari, fie de reticența lor în a plăti comision sau în a semna un contract de reprezentare exclusivă”, ne-a spus ea, menționând, de asemenea, câteva dintre lucrurile pe care le face în munca de zi cu zi pentru a schimba percepțiile acestora.
“Le explic proprietarilor ce anume fac diferit, cum îi ajut să își vândă proprietățile și îi asigur că pun pe primul loc interesul lor astfel încât să fie siguri că își vând proprietățile la cel mai bun preț, în deplină siguranță și fără băiate de cap. Eu nu urmăresc să închei tranzacția cu orice preț, ci în condiții cât mai bune pentru proprietar. De aceea sunt alături de el pe toată durata tranzacției și nu încasez comision de la cumpărător”, ne-a mai explicat Viorica Ivan.
Aceasta a identificat pe parcursul primului său an de muncă în breasla agenților imobiliari și unele beneficii pe care le poți avea odată ce alegi să urmezi o astfel de carieră.
“Pot să ajut oameni, am posibilitea să cunosc persoane noi, să interacționez cu ele, să aflu povești din viața lor și să descopăr proprietăți interesante”, ne-a explicat ea.