Și-a început cariera la doar 19 ani și a avut mai multe job-uri în bănci și companii multinaționale, absolvind în paralel studii juridice. Spune că pe parcursul său profesional nu a încetat niciodată să își caute acel loc din care ar fi putut să facă o diferență în viețile oamenilor. Chiar dacă aventura sa în imobiliare a fost pariu, se pare că ea l-a câștigat și că și-a găsit locul dorit pentru ca acțiunile sale să aibă un impact pozitiv atât asupra clienților, cât și asupra colegilor de breaslă. Este vorba despre Alice Necula, Broker Owner și Agent Imobiliar în cadrul Real Estate Society și Vicepreședinte al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR).
Alice Necula s-a angajat încă de la vârsta de 19 ani și a lucrat, de-a lungul timpului, în mai multe companii multinaționale și locale și în sectorul bancar urmând în paralel studii juridice la București. Cum lucrurile mari au începuturi mici, așa și primii pași făcuți de ea în real estate au ajuns să stea la baza unei vieți profesionale în care succesul a apărut foarte rapid.
“În septembrie 2014 dezbăteam la o cafea cu un prieten perspectivele profesionale, iar el s-a pronunțat fără echivoc că am toate datele pentru a lua serios în considerare o carieră în imobiliare. Gândindu-mă la imaginea agentului imobiliar, n-am știut dacă nu cumva ar trebui să mă simt ofensată, așa că am râs de m-am prăpădit și am pus un pariu, iar câteva zile mai târziu intram în prima agenție cu care am colaborat inițial pentru un job de Marketing”, ne-a declarat Alice Necula care pare că a câștigat acel pariu având în vedere că 3 ani și jumătate mai târziu este Broker Owner și Vicepreședinte APAIR.
Privind în urmă spre primul său contact cu domeniul în care activează în prezent, Necula spune că a fost un început inspirat și pentru că înainte să devină agent imobiliar a studiat foarte bine piața din punct de vedere al serviciilor existente și a observat că există mult loc pentru inovație în România.
“Pe tot parcursul meu profesional, n-am încetat niciodată să caut locul acela în care să pot contribui astfel încât să fac o diferență în viețile oamenilor și am crezut întotdeauna cu încăpățânare că pot schimba cumva lumea. Astăzi chiar asta fac: schimb percepții și contribui pozitiv, substanțial, în viețile oamenilor pentru care lucrez”, a mai explicat ea.
Obstacolele, doar o etapă de parcurs pentru a ajunge la cea mai bună versiune a propriei persoane
Viața unui agent imobiliar este plină de provocări și de obstacole, iar de multe dintre acestea este cel mai probabil să te lovești la începutul carierei, este de părere Alice Necula. “De când am intrat în imobiliare viața mea și perspectiva mea asupra lumii s-au schimbat substanțial. Îmi conserv convingerea că doar trecând peste toate obstacolele devin cea mai bună versiune a mea”, spune aceasta.
Printre cele mai semnificative obstacole cu care s-a întâlnit în anii săi de experiență în real estate, ea menționează accesul îngreunat la o educație de calitate în imobiliare. La nivel personal, o altă provocare a fost pentru ea schimbarea mentalității de la cea de angajat la cea de antreprenor.
“Notabil ar mai fi și faptul că înainte să știi cine ești cu adevărat din punct de vedere profesional, s-ar putea ca ideile preconcepute ale publicului consumator de servicii imobiliare despre agentul imobiliar să te descumpănească. Pentru a evita împrejurarea de a fi mințit, interogat și suspectat în mod constant și fără menajamente tot ce trebuie să faci este să oferi servicii cuantificabile ireproșabile”, explică reprezentanta Real Estate Society.
“Înainte să ai succes, trebuie să fii pregătit să eșuezi de multe ori”
Alice Necula crede că tocmai aceste dificultăți fac ca meseria să nu fie pentru cei “oportuniști, ignoranți, naivi și slabi de înger”. Totodată, ea consideră că succesul în imobiliare nu este condiționat de apartenența la un gen sau altul pentru că provocările sunt aceleași și pentru bărbați și pentru femei.
“Provocările sunt aceleași: nu-ți dă nimeni o formulă exactă despre ceea ce trebuie să faci, auzi <Nu> foarte des, trebuie să înveți tu însuți să spui <Nu>, ești într-o permanentă expunere, lucrezi cu oameni, iar unul dintre cele mai grele lucruri este să le spui adevărul, trebuie să fii foarte riguros în gestionarea resurselor, trebuie să ai mereu un plan, trebuie să fii competitiv, trebuie să eviți epuizarea, trebuie să ai un mentor care să te responsabilizeze, trebuie să găsești o comunitate pentru sprijin și, mai ales, trebuie să uiți că le poți face pe toate. Indiferent dacă ești bărbat sau femeie, dacă depășești aceste provocări, cred că poți avea o carieră pe termen lung în imobiliare și satisfacții extraordinare”, explică Necula.
Ea explică și regula de aur pe care trebuie să o respecte orice agent imobiliar – pentru a rămâne competitiv în acest domeniu nu ar trebui să te oprești niciodată din învățat – și vine și cu un sfat pentru doamnele și domnișoarele aflate la început de drum în real estate. “Domeniul imobiliar este unul foarte competitiv în care, înainte să fii în competiție cu alții, ești în directă competiție cu tine însuți. Înainte să ai succes, ar trebui să fii pregătită să eșuezi de multe ori. Nu cred că în imobiliare există o cale ușoară”, spune Alice Necula.
“Ca mindset, recomandarea mea pentru oricine se apucă de imobiliare ar fi să plece la drum orientat să acționeze pentru a nu se afla în postura de a reacționa”, adaugă ea, menționând, totodată, că performanța în real estate poate fi atinsă prin onestitate, integritate și muncă.
Cum te motivezi atunci când lucrezi în real estate
Alice Necula spune că există presupoziția că în domeniul imobiliar poți să îți construiești o carieră cu satisfacții financiare semnificative, dar că, deși aceasta este un demens legitim de urmărit, la fel de importantă este și calitatea vieții, motiv pentru care a încercat să facă în așa fel încât rezultatele muncii sale să aibă o valoare apreciabilă și să însemne mai mult decât o sursă de bani, să o provoace pentru a deveni cea mai bună versiune a sa.
“Este adevărat că imobiliarele sunt pentru mine un business, unul care-mi permite să-mi realizez aspirațiile și să trăiesc o viață frumoasă și împlinită. În același timp însă sunt și mijlocul prin care contribui pozitiv la viețile oamenilor, fie că sunt clienți, membri ai comunității imobiliare sau ai publicului consumator de servicii imobiliare”, explică ea.
În plus, aceasta spune că are grijă să își ghideze viața profesională în acord cu valorile din cea personală, mai ales că experiența i-a arătat că este extrem de dificil să faci diferența dintre cele două și nici nu este obligatoriu. “Cred că succesul înseamnă să faci ce-ți place și să te bucuri făcând acest lucru, fie că e vorba despre viața profesională sau de cea personală. Valorile pe care le atașezi acestui proces trebuie să fie autentice, altfel nu vei fi niciodată credibil, iar feedback-ul pe care-l vei primi riști să te decredibilizeze”, adaugă Necula.
Pe scurt ai grijă să dai dovadă de pragmatism și de etică și “fă pentru ceilalți ceea ce tu ai vrea ca ceilalți să facă pentru tine”, așa cum își asumă agenții imobiliari care aplică Codul Etic al APAIR.
“Standardul de etică în imobiliare există în România, el este asumat de agenții imobiliari care își tratează cariera cu seriozitate și responsabilitate și contribuie la o piață imobiliară transparentă, aderând la un ideal înalt de conduită morală în relațiile de afaceri”, conchide ea.
Suntem martorii unei schimbări de paradigmă în imobiliare
Alice Necula susține că, în prezent, colegii din breaslă au puterea de a schimba, sistematic, prin exemplul personal, multe lucruri în real estate și că acest fapt se observă deja. “Cred că suntem martorii începutului schimbării paradigmei în domeniul serviciilor imobiliare, pe măsură ce conceptul de reprezentare exclusivă devine tot mai cunoscut în rândul consumatorilor și din ce în ce mai aplicat de agenții imobiliari”, explică aceasta menționând totodată că reprezentanții APAIR au creat un program dedicat pentru educarea agenților imobiliari în această modalitate de lucru și pârghiile necesare pentru reglementarea relațiilor dintre participanții la piața imobiliară.
“Cred că integritatea profesiei de agent imobiliar depinde de asumarea unor obligații cuantificabile față de toți participanții la piața imobiliară și depinde doar de noi să fim artizanii unei schimbări remarcabile”, adaugă ea.
Necula are planuri ambițioase și pentru propriul business în 2018 și spune că speră ca până la finalul anului să înregistreze o cotă de piață de 5% din volumul tranzacțiilor efectuate de proprietarii de apartamente și vile în zona Bucureștii Noi din Capitală. Tot pe plan profesional, aceasta își propune să participe la toate evenimentele educaționale pe teme imobiliare disponibile și să continue activitățile de voluntariat în cadrul APAIR.
Articolul face parte din proiectul editorial special “Femei de succes în Imobiliare”, derulat de Imobiliare.ro pe parcursul lunii martie. Acesta are ca obiectiv recunoașterea meritelor, performanțelor și rezultatelor de excepție ale femeilor care lucrează în business-uri de pe piața de real estate din România.
Citește și: La 29 de ani are deja 8 ani de experiență în real estate și este Sales Manager. „Este un domeniu complex, dar aduce satisfacții înzecite”
Citește și: Cristina Gherman: “Pentru a crea ceva trainic e nevoie de pasiune, ambiție și respect”