Light Dark

La 34 de ani este managerul propriei agenții imobiliare și primul agent care a activat pe piața din Timișoara ca Realtor®. Este motivată de impactul pozitiv pe care îl are în viețile clienților săi, dar și de faptul că are posibilitatea de a contribui la comunitatea de real estate din poziția de membru al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR) și de faptul că implicarea actuală pe piața imobiliară va deservi generațiile viitoare. Este vorba despre Olivera Carson, manager Sedena Imobiliare.

Olivera Carson a absolvit cursurile de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest și, pentru un timp, a profesat în domeniu. Cu toate acestea, atunci când i s-a oferit ocazia de a lucra ca agent imobiliar nu a ezitat să profite de aceasta, iar în timp a ajuns să fie antreprenor în real estate.

“Am început să activez în piața imobiliară în 2007, în Timișoara, ca învățăcel la o agenție din oraș, aflată la început de drum cum eram și eu pe atunci”, ne-a declarat Carson, adăugând că pe parcurs a realizat că nu se putea regăsi în practicile de lucru aplicate în cadrul acesteia, motiv pentru care a luat decizia de a pune bazele propriei sale afaceri în real estate.

“În opinia mea, vânzarea unui imobil este, de cele mai multe ori, cea mai importantă tranzacție financiară pe care un om o face de-a lungul vieții sale. De aceea, am fondat Sedena Imobiliare, din dorința de a le oferi clienților noștri servicii imobiliare de înaltă clasă, acea experiență <wow> pe care cu toții ne-o dorim”, povestește managerul agenției din Timișoara.

Căutând metodele potrivite pentru a veni în ajutorul clienților săi, Olivera Carson a ajuns să îi întâlneasă pe reprezentanții APAIR. Pentru că s-a identificat imediat cu valorile și cu modul de lucru promovat de către aceștia, ea a decis să devină membru al asociației și, odată cu acest pas, parte a celei mai mari comunități de agenți imobiliari profesioniști din lume – National Association of Realtors®, cu peste un milion de membri. Astfel, managerul Sedena Imobiliare a ajuns să fie primul agent care a activat pe piața imobiliară din Timișoara ca Realtor®.

Reprezentarea imobiliară, cea mai mare provocare

Olivera Carson spune că în imobiliare întâlnești cel puțin o provocare pe zi, dar că acesta este probabil și lucrul care face domeniul atât de atractiv pentru mulți.

Ea susține însă că, dintre toate obstacolele pe care le-a întâlnit de-a lungul carierei sale, cea mai mare provocare s-a dovedit a fi cea a atitudinii, de multe ori negativă, față de modul de lucru pe care îl adoptase pentru propria agenție – reprezentarea imobiliară.

“Acest lucru se întâmpla de cele mai multe ori în stadiile în care proprietatea ajungea în piață ca listare deschisă. În această situație, era nevoie să reconfigurez proprietatea clienților mei vânzători și era necesar să elimin anunțurile referitoare la imobilul lor ca să îl pot repoziționa corect, cu informații clare, detaliate și complete, cu un preț stabilit pe baza unei analize comparative de piață, cu poziționarea exactă pe hartă, cu fotografii ilustrative care să pună proprietatea în valoare ca să le pot oferi clienților mei rezultatele de care aveau nevoie”, explică managerul Sedena Imobiliare.

Aceasta susține și că mai este încă de muncă pentru a putea schimba mentalitatea vânzătorului “după aproape 30 de ani în care a fost obișnuit că agentul imobiliar este un intermediar, un sol de pace între părți, care împacă și capra și varza, și nu știe că, de fapt, împăcarea ambelor părți este un lucru care în realitate nu îi aduce avantaje, ci doar compromisuri care se traduc în pierderi financiare”.

În opinia sa, o altă problemă de percepție pe care o au, în momentul de față, mulți dintre cei care vor să vândă proprietăți este că consideră că lucrând cu mai mulți agenți imobiliari își maximizează șansele de reușită. Acest lucru poate să îi îndepărteze însă de obiectivul lor, de a realiza vânzarea în cele mai bune condiții pentru ei, spune Carson.

În plus, aceasta consideră că schimbarea trebuie să fie un efort făcut de către toți cei care activează pe piața imobiliară din România, pentru a putea asigura mersul acesteia într-o direcție bună, având în vedere că orice persoană din breaslă influențează într-un mod sau altul viitorul comunității.

Printre pașii făcuți de Carson în direcția schimbării se numără lansarea unui eveniment în Timișoara, alături de colegii săi din APAIR, care are ca scop închegarea comunității și formarea unui nucleu de profesioniști care să promoveze reprezentarea imobiliară, o conduită profesională ridicată și o etică profesională.

“Pot spune cu mândrie că, împreună cu cei patru colegi din echipa de organizare cooptați pe parcurs – Beatrice Poszar, Adina Pasere, Vlad Morar și Cosmin Rocșoreanu – am făcut și câțiva pași spre această schimbare. Mai avem foarte mult de lucru însă faptul că există colegi care vin la întâlnirile noastre, care vor să se perfecționeze, care sunt dornici de a afla lucruri noi și de a învăța, arată că există totuși o rază de speranță pentru piața imobiliară din România”, spune ea.

Ce o motivează în viața profesională pe Olivera Carson

În ciuda acestor obstacole, managerul Sedena Imobiliare spune că este motivată de impactul pe care îl are în viața clienților, dar și de apartenența la APAIR și de faptul că poate avea un impact pozitiv asupra breslei imobiliare din Timișoara prin evenimentele de voluntariat pe care le organizează cu scopul de crea o comunitate închegată ai cărei membri se sprijină reciproc și colaborează pentru a le oferi clienților servicii de cea mai bună calitate.

“Mă motivează faptul că, peste ani și ani, copiii noștri și generațiile care vor urma se vor putea bucura de o lume imobiliară mai bună datorită implicării noastre”, spune Carson.

“Mă motivează acțiunile mele din fiecare zi, pentru că ceea ce contează este ce facem fiecare dintre noi astăzi. În acest moment fiecare dintre noi ținem în palme o bucățită din ceea ce va fi în viitor piața imobiliară din România. Ține de noi cum vom sădi această bucățică, cum o vom crește ca mai apoi să ne bucurăm de ce a devenit ea”, adaugă antreprenoarea.

Familia sa, care a fost mereu alături de ea, este un alt factor care o motivează în carieră, chiar dacă îmbinarea vieții profesionale cu cea de familie reprezintă zilnic o provocare. Carson a ajuns, de asemenea, să își transmită pasiunea pentru real estate fetiței sale și spune că s-ar bucura dacă aceasta ar opta pentru o carieră în domeniu.

“De multe ori am luat-o și pe fetița noastră la locațiile în care urma să pregătim un eveniment de tip Open House, am implicat-o și pe ea în organizare și a fost foarte încântată de ce fac”, povestește managerul Sedena Imobiliare adăugând că în timp a realizat că viitorul breslei ține și de modul în care cei din domeniu prezintă generațiilor tinere ceea ce fac cu adevărat la locul de muncă.

Un sfat pentru femeile la început de drum în imobiliare: “Aveți deja în voi tot ce e necesar pentru a excela”

Carson este convinsă atât de capacitatea bărbaților, cât și de cea a femeilor de a fi agenți imobiliari excelenți. Cu toate acestea, este de părere că femeile au avantajul unei capacități de organizare mai dezvoltate care se poate dovedi a fi de mare ajutor, de exemplu, în cazul unei ședințe de home staging. În acest caz, o femeie agent imobiliar ar putea să valorifice mai bine proprietatea fiind mai atentă la detalii, care poate că pentru unii bărbați ar putea trece neobservate.

Managerul agenției din Timișoara ține, totodată, să le încurajează pe femeile care se află la început de drum într-o carieră în real estate spunând: “nasul sus, sunteți frumoase, sunteți deștepte, aveți deja în voi tot ceea ce e necesar ca să puteți excela în acest domeniu. Restul puteți învăța fără probleme, noi suntem aici și vă susținem”.

Articolul face parte din proiectul editorial special “Femei de succes în Imobiliare”, derulat de Imobiliare.ro pe parcursul lunii martie. Acesta are ca obiectiv recunoașterea meritelor, performanțelor și rezultatelor de excepție ale femeilor care lucrează în business-uri de pe piața de real estate din România.

Citește și: De la o pregătire de cadru didactic la o carieră în real estate: „Imobiliarele m-au captivat cu totul”

Citește și: Femei de succes în Imobiliare: „Primul pas pentru un broker imobiliar este autoeducația în inteligența emoțională, pentru a înțelege clienții”

Citește și: Cristina Gherman: “Pentru a crea ceva trainic e nevoie de pasiune, ambiție și respect”