Pretențiile vânzătorilor de locuințe din România consemnează 12 luni de creștere. Topul orașelor cu cele mai semnificative creșteri

Brașov și Oradea (la egalitate) sunt fruntașele clasamentului, cu o creștere semnificativă de 4,5%, urmate de Cluj-Napoca, unde s-a înregistrat un avans de 3,9%.

După un trimestru de stabilizare consemnat în urma ieșirii din starea de urgență, pretențiile vânzătorilor de locuințe din România au consemnat 12 luni de creștere – cea mai semnificativă evoluție pozitivă având loc în T2 2021, se arată în cel mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro utilizând platforma specializată Analize Imobiliare.

Raportul relevă că în al treilea trimestru, în tendința ascendentă a prețurilor proprietăților rezidențiale observată la nivel național, 10 din cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) monitorizate constant de Imobiliare.ro au înregistrat, majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament. Descarcă aici raportul.

De remarcat este că, la fel ca în cele trei luni anterioare, au existat centre regionale care au reușit să atingă marje de creștere de peste 4%. Mai exact, cel mai semnificativ avans trimestrial, respectiv +4,5%, a fost consemnat, la egalitate, de Brașov și Oradea, cele două orașe fiind urmate de Cluj-Napoca (+3,9%).

Pe următoarele locuri în clasamentul național al creșterilor de preț se situează Constanța (+3,4%), Bucureștiul (+3%), Iașiul (+2,4%), Ploieștiul (tot +2,4%), Craiova (+2%), Timișoara (+1,1%) și, respectiv, Galațiul (+1%). Excepția de la regulă este reprezentată de Brăila, unde în ultimele trei luni a avut loc o ușoară scădere de preț, în cuantum de 0,2%.

În urma evoluțiilor consemnate în al treilea trimestru din 2021, în prima jumătate a clasamentului național al marilor centre regionale în funcție de prețurile apartamentelor (noi și vechi) au survenit anumite modificări. Astfel, Cluj-Napoca ocupă în continuare prima poziție în top (cu o medie de 1.960 de euro pe metru pătrat util), la o distanță detașată de București (cu 1.630 de euro pe metru pătrat), cele două orașe fiind urmate de Brașov (1.380 de euro pe metru pătrat), care a surclasat Constanța (1.360 de euro pe metru pătrat). Pe locul al cincilea în top se situează Timișoara (cu 1.320 de euro pe metru pătrat), aceasta fiind urmată de Craiova (1.280 de euro pe metru pătrat), dar și de Oradea (1.150 de euro pe metru pătrat), care a depășit Iașiul (1.140 de euro pe metru pătrat).

De remarcat este că Galațiul se menține în clasamentul orașelor cu peste 200.000 de locuitori și apartamente de minimum 1.000 de euro pe metru pătrat util, cu o valoare medie de listare de 1.020 de euro pe metru pătrat în T3 2021. Acest prag psihologic de preț a fost atins, însă, și de Ploiești, astfel că doar Brăila se mai situează, în momentul de față, sub acest nivel (cu 900 de euro pe metru pătrat).

Comparativ cu perioada similară a anului anterior, datele Imobiliare.ro relevă doar majorări ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe. Cel mai semnificativ avans a avut loc în Brașov (+14,8%), marje de creștere de două cifre fiind consemnate și în București (+13,2%) și, respectiv, Oradea (+10,3%). Pe următoarele locuri în topul scumpirilor se află Craiova (+9,7%), Constanța (+9,6%), Cluj-Napoca (+8,8%), Galațiul (+7,5%), Ploieștiul (+6,5%), Iașiul (+6,3%), Brăila (+4,8%) și, respectiv, Timișoara (+4,4%).

Comparativ cu doi ani în urmă, cea mai mare diferență de preț, respectiv +21,8%, poate fi observată în Brașov, în vreme ce Cluj-Napoca se situează pe poziția secundă în clasament, cu 21,4%, iar Capitala ocupă poziția a patra, cu +17,8%, după Constanța (+17,1%).

Citește și: RAPORT IMOBILIARE.RO: Evoluția pieței rezidențiale în T3 2021. Prețurile locuințelor, în corelație cu cererea și oferta

Citește și: Opinie, Ștefania Fildia Milosavlevici, manager Imperia Imobiliare: Piața imobiliară din Craiova în al treilea trimestru al anului 2021

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])