Light Dark

În România, măsurile de majorarea dobânzii de referință cu 0,25%, până la 7%, luate de BNR la începutul anului, au ridicat semne de întrebare cu privire la o scădere a prețurilor pe piața imobilară. La mai bine de cinci luni, datele arată că aceste scăderi nu au venit. Mai mult decât atât, prețurile au înregistrat o creștere ușoară trimestrială de 0,3%, potrivit datelor Imobiliare.ro .

Ce spun analiștii financiari despre perioada următoare? Cum vor fi resimțite dobânzile și care este interesul pe piața imobiliară.

Pe plan european, săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a anunțat o nouă majorare a dobânzilor de referinţă, cu 0,25 de puncte procentuale. Cu toate acestea, întrucât România nu se află în zona euro, nu există o influență directă între politicile monetare din această zonă și cele românești.

În România, în acest moment, analiștii financiari susțin că țara noastră a atins apogeul inflației și că ne aflăm în topul țărilor cu cea mai mare creștere economică. Mai mult decât atât, specialiștii sunt de părere că pe termen scurt/ mediu inflația va începe să scadă, ceea ce ar putea duce la o scădere și la nivelul dobânzilor cheie si apoi a celor comerciale.

Rata dobânzii de politică monetară şi ratele facilităţilor permanente, sursă BNR

Începând cu data de 1 aprilie a intrat în vigoare noul IRCC, de 5,98%, la care dacă se adaugă o marjă de profit a băncii, care se situează între 2.2%- 2.5%, rezultă dobânzi variabile de la 8.18%. Totuși, trebuie să ținem cont că în piață există si dobânzi fixe de 6.9%, 6.99% si chiar 5.9% (la refinanțări), subliniază Doru Iliescu Co-fondator DSA Advisor, brokerul de credite achiziționat de Imobiliare.ro .

Potrivit unei simulări de credit ipotecar, astăzi, pentru o proprietate în valoare de 80.000 de euro, cu un avans de 15% și cu o rată variabilă a dobânzii de 6,9%, rata lunară pentru un astfel de credit poate ajunge la 2.211 lei. În aceleași condiții, însă cu un avans de 30%, rata lunară poate scădea până la 1.821 lei, în timp ce cu un avans de 50%, poți plăti pentru un astfel de credit până la 1.301 lei.

Previziuni IRCC 2023. La cât va ajunge?

Din datele analizate, specialiștii financiari anticipează că din iulie IRCC va începe să scadă, valoarea sa ajungând în Q3 la 5.92%, iar dobânzile vor începe să scadă din a doua jumătate a anului. “Vom vedea ce ritm va avea redresarea. Dacă piața întârzie să redevină dinamică, atunci revenirea va fi lentă și de durată (2-3 ani), dacă piața se va dezgheța rapid în a doua jumătate a anului 2023, probabil că vom avea o revenire mai rapidă,” declară Doru Iliescu.

În continuare, în ceea ce privește interesul pe piața imobiliară, brokerii de credite observă că interes există ca și până acum, ca o consecință a nevoii de achiziție, fie că vorbim de investiții, fie că vorbim de nevoia de locuire. “Asistăm însă la un îngheț la nivelul deciziei, unde cumpărătorii preferă să aștepte să scadă prețul locuințelor. Părerea noastră este că se îndreaptă spre o capcană: dobânzile vor începe să scadă, prin urmare presiunea pe preț va scădea, așa că nu există motive să pariem pe acele discounturi semnificative despre care se tot discută. Mai mult, începând din a doua jumătate a anului, prețul imobiliarelor va relua trendul ascendent cu care ne-am obișnuit în ultimii ani. Deci, dacă ar fi să cumpăr o locuință – mai bine azi decât mâine,” subliniază Doru Iliescu.

Citește și: HUB Național se apropie. Află care sunt momentele speciale ale conferinței „Reziliență sau îmbrățișarea schimbării”

Citește și: Imobiliare.ro: corecții de preț în București. Creșteri importante pe segmentul nou in Timișoara Iași și Brașov