Circa 70% dintre tranzacțiile imobiliare din România sunt încheiate fără implicarea unui agent, iar pentru a schimba acest lucru și pentru a câștiga încrederea clienților profesioniștii în real estate au nevoie de o voce comună. Ei trebuie, de asemenea, să investească atât în propria educație, cât și în educarea consumatorilor de imobiliare, este de părere David Grigorescu, Președintele Ales al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR).
“În atacarea acelei piețe, de 70%, care a rămas neacoperită, cum credeți că putem să avem mai mult succes – individual, fiecare acționând pe cont propriu? Sau unindu-ne și dezvoltând programe astfel încât să fim noi mai buni și piața să ne perceapă mai bine?”, a întrebat David Grigorescu publicul în timpul evenimentului CPI Național 2019.
El a pus în discuție și câteva detalii despre comunitatea și planurile de viitor ale APAIR. Acesta a menționat că asociația își propune să fie din ce în ce mai activă la nivelul marilor orașe din țară, nu doar în București. Grigorescu a amintit comunitatea de la Brașov, care a ajuns să cuprindă aproximativ 40 de Realtori, și pe cea din Constanța, cu circa 20 de membri.
“APAIR este fiecare membru care se alătură și care își asumă un Cod Etic și își dorește să evolueze în carieră investind în educația proprie. Este evident că avem foarte multe lucruri de făcut, foarte multe piețe de acoperit, ne dorim lucrul acesta. Cred cu tărie că împreună putem să facem lucruri mai multe, mai bune, astfel încât noi, ca agenți imobiliari, să ne mândrim cu meseria pe care o avem și să câștigăm mai mulți bani, să avem afaceri mai predictibile și să ne protejăm de orice pericol – fie că e vorba despre o criză, corecție sau lege. Împreună putem să facem față mult mai bine la orice”, a conchis reprezentantul asociației.
Cât despre disputa intermediere vs reprezentare exclusivă, reprezentatul APAIR a menționat că, mai presus de orice, este important să îți faci meseria cu profesionalism.
“Cred că sunt două modele care pot funcționa foarte bine în paralel. Tot noi, ca profesioniști, facem diferența în ambele sisteme. Nu înseamnă că dacă spunem că lucrăm în reprezentare exclusivă din start oferim un serviciu de foarte bună calitate sau invers dacă spunem că lucrăm în intermediere înseamnă că nu ne ajutăm clienții și nu suntem profesioniști”, a declarat el.
“Am făcut intermediere 10 ani, după care am identificat o oportunitate în a oferi servicii de reprezentare”, a mai completat Grigorescu.
David Grigorescu a fost unul dintre speakerii prezenți la CPI Național 2019. Acesta a participat la discuțiile din panelul dedicat liderilor locali din real estate, moderat de jurnalistul Andrei Panait, alături de Andreea Parti (RE/MAX Choice), Marius Șchiopotă (Hitch&Mosher), Răzvan Caliță (Coldwell Banker Alpin), Ciprian Iovu (Inter Imobiliare), Daniel Tudor (The Concept) și Cătălin Priscorniță (Blitz).
Circa 500 de profesioniști în real estate au luat parte la ediția aniversară a CPI din acest an. Împreună am sărbătorit 10 ani de evenimente marca CPI și ne-am bucurat de frumoasa comunitate pe care am construit-o în tot acest timp.
Citește și: Cum vede un specialist, cu 23 de ani de experiență, piața imobiliară din Iași?
Citește și: David Grigorescu, APAIR – „Piața din România este ușor influențabilă”