Light Dark

Oradea este un pol secundar de dezvoltare în regiunea de vest a țării care s-a bucurat, pe parcursul ultimilor ani, de investiții semnificative. Pe plan local s-au făcut eforturi susținute pentru atragerea marilor producători, pentru încurajarea afacerilor de tip start-up și pentru implementarea învățământului dual care să susțină nevoia angajatorilor de resursă umană. Evoluția orașului a influențat implicit mersul pieței rezidențiale. Au apărut dezvoltări imobiliare moderne și Oradea a devenit o destinație atractivă pentru micii investitori și pentru cei interesați de o relocare, fără a face rabat de la un standard bun de viață.

“Situată între Cluj-Napoca și Timișoara, două centre regionale puternice, Oradea a rămas pentru o perioadă de timp oarecum în umbră. Revigorarea de care a dat dovadă în ultimii ani, însă, este resimțită și pe piața rezidențială, Oradea fiind mai mereu citată în primele 8-10 orașe din țară în privința dinamicii imobiliare. Cu un preț mediu care s-a menținut în primul trimestru sub 1.500 de euro/mp, dar cu un brand de oraș în continuă creștere, atrăgând tot mai mulți turiști, Oradea a devenit o alternativă foarte interesantă și ofertantă pentru micii investitori permițând randamente în general mai bune decât cele pe care le întâlnim în Cluj-Napoca. Achizițiile imobiliare în Oradea rămân oportune”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Mersul pieței rezidențiale a fost dezbătut pe larg în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Oradea la care au participat 150 de profesioniști activi în sectorul de real estate, dar și reprezentanți ai administrației locale. Iată care au fost, pe scurt, concluziile discuțiilor pe tema “Oradea, sprint prin imobiliare. Pariu pe o piață în creștere accelerată”:

  • avansul de la nivelul pieței rezidențiale este unul sustenabil pe termen lung, iar orașul a devenit o destinație tot mai atractivă de relocare. Strategiile autorităților au generat un brand de oraș puternic pentru Oradea și l-au transformat într-un magnet pentru investitori;
  • Oradea are toate premisele necesare pentru a se dezvolta sănătos din punct de vedere imobiliar și este, la ora actuală, unul dintre puținele orașe din țară cu o astfel de perspectivă;
  • administrația publică locală susține dezvoltatorii și investitorii interesați de Oradea;
  • cererea pentru apartamente este tot mai mare, dar oferta se menține limitată. Județul Bihor se află în top 10 la nivel național în privința numărului de tranzacții imobiliare efectuate anul acesta.

Un oraș care crește sănătos, dincolo de marketing

Dincolo de marketing de calitate, orașul chiar dă dovadă de o evoluție armonioasă pe parcursul ultimilor ani și are mult potențial pe viitor, spun specialiștii în imobiliare.

Oradea este un oraș care are o creștere echilibrată. Crește într-un ritm mai lent față de alte orașe, dar o face sănătos și consider că această evoluție este sustenabilă din toate punctele de vedere”, a declarat Mihai Cristian Pop, Broker/Owner RE/MAX Prime Capital, agenția cu cea mai bună performanță la nivel național din cadrul rețelei RE/MAX.

Pop a adus, totodată, în discuție strategia de comunicare și de marketing a orașului, principalele direcții pe care s-a concentrat aceasta și efectele obținute prin implementarea sa.

“A fost o axă a turismului. Era foarte important ca oamenii să înceapă să vină și să vadă orașul pentru că unul dintre obiectivele acestui oraș este să crească ca număr de locuitori. Noi avem satisfacția acum să vedem oameni care se întorc acasă, dar nu se mai duc în orașele lor natale, ci rămân în Oradea pentru că își doresc să aibă parte de acea bucată de normalitate cu care s-au obișnuit în afara țării. Dincolo de partea de turism a fost și cea industrială. E clar că în momentul acesta noi nu suntem un oraș foarte prietenos pentru tinerii între 18-35 de ani, dar suntem un oraș foarte atractiv pentru tinerii profesioniști de peste 35 de ani care locuiesc în orașe aglomerate, puternice, și observă că timpul petrecut cu familia este unul pierdut în trafic. Veniturile lor sunt bune, dar de multe ori pot fi obținute și de la distanță pe baza expertizei pe care o au. Iată că așa vin oameni din orașe ca București, Timișoara, Brașov sau Cluj-Napoca pentru relocare”, a explicat Broker/Ownerul RE/MAX Prime Capital.

Un competitor important al orașului Oradea este Cluj-Napoca, spun specialiștii de pe piața imobiliară. “Clujul este o competiție mare pentru Oradea, dar un avantaj pe care îl are Oradea este acela că are foarte mult de recuperat, are spațiu de manevră. La Cluj ne-am apucat de construit ca nebunii, pe toate coclaurile sau tot felul de blocuri printre case, iar apoi am încercat să vedem cum să facem să lățim străzile, să creăm infrastructură. Faptul că aici a fost un ritm mai încet de dezvoltare a dat timp administrației să gândească un plan general sănătos și coerent și să se apuce de treabă cu ce trebuie să înceapă orice gospodar – să facă străzi, drumuri, infrastructură, ca după aceea să vină partea de construcții majore”, a declarat Cătălin Priscorniță, CEO Blitz, rețea de agenții imobiliare prezentă în ultimii ani și pe piața rezidențială din Oradea.

“Orice oraș din România se va dezvolta. Întrebarea este dacă o va face haotic sau sănătos. Cred că Oradea are premisele pentru a se dezvolta foarte sănătos. Este unul dintre puținele orașe din România într-o astfel de poziție”, a mai menționat Priscorniță.

CEO-ul Blitz a recunoscut, la rândul său, brandul de oraș excelent pe care îl are Oradea în ultimii ani și a ținut să sublinieze importanța păstrării unui bun echilibru între acesta și lucrurile care se fac concret, un risc fiind acela ca brandul să o ia în fața dezvoltării efective.

Țin veniturile pasul cu prețurile locuințelor?

Atunci când vine vorba despre ritmul în care cresc prețurile locuințelor în comparație cu evoluția salariilor obținute de angajații de la nivel județean, se pot observa diferențe considerabile față de alte orașe majore din regiunea de vest a țării.

Cele mai accesibile proprietăți în raport cu veniturile încasate de locuitori pot fi găsite în Timișoara unde câștigul mediu salarial net pe plan județean este de 5.278 de lei, al treilea cel mai mare din țară, potrivit celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică. Angajații din Cluj obțin al doilea cel mai mare salariu, după cel din Capitală, de 5.766 de lei, dar plătesc semnificativ mai mult când vor să cumpere o locuință. Bihorenii, în schimb, au câștiguri medii nete de 4.036 de lei, dar prețurile încep să rivalizeze cu cele din Timișoara. Se ridică, astfel, întrebarea – își permit locuitorii să țină pasul în Oradea cu evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale?

“Noi suntem un județ cu orașe mici – Aleșd, Marghita. Nu avem orașe cum este Dej pe lângă Cluj-Napoca. Când facem un astfel de calcul nu ne putem limita doar la salariul mediu al unui județ care, în sine, abia de acum se dezvoltă. Se vor ridica și orașele satelit ale județului Bihor”, este de părere Mihai Cristian Pop.

Primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, a explicat, la rândul său, în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB că în ultimii ani salariile au crescut, iar atragerea noilor investitori a generat o concurență care a facilitat accesul locuitorilor la mai multe locuri de muncă plătite mai bine.

“După 1990 s-au închis foarte multe fabrici în Oradea. Am avut fabrică de alumină, de zahăr, de bere, de ulei. Au mai rămas locuri de muncă în industria lohn ceea ce însemna producția de pantofi sau de haine. Salariile erau mici, un angajator își permitea să-i spună angajatului – dacă nu vrei să lucrezi poți să pleci liniștit, mai sunt încă cinci care stau la poartă și așteaptă să se angajeze. Administrația publică locală nu poate să crească salariile, nu avem un drept prin care să spunem că dacă ajungi ca investitor în Oradea nu poți să dai, de exemplu, un salariu mai mic de 1.000 de euro. Ce am putut noi să facem a fost să dezvoltăm parcuri industriale. Am atras investitori, am creat noi locuri de muncă și concurența din piață a dus la creșterea nivelului salarial”, a spus Birta la Imobiliare.ro HUB Oradea.

Dezvoltatorii imobiliari, primiți cu brațele deschise

Dacă în alte orașe din țară cum ar fi Bucureștiul, administrația publică locală pare să fie prinsă într-un adevărat război cu dezvoltatorii imobiliari, în Oradea situația este cât se poate de diferită. Aceștia sunt primiți cu brațele deschise și încurajați să investească în noi proiecte rezidențiale, cât timp regulile sunt respectate, spune primarul.

“Sute de apartamente noi sunt lansate pe piață anual și eu cred că partea de real estate este una la fel de importantă pentru o comunitate ca și alte industrii. (…) Totul depinde, ca în orice domeniu, de predictibilitate, nu poți schimba regulile în timpul jocului. Noi avem un plan urbanistic general aprobat în 2016. Orice investitor care are o parcelă de teren se uită pe planul urbanistic general, știe ce poate să construiască și construiește. Are tot sprijinul primăriei. Interesul nostru este ca în Oradea să se construiască cât mai mult”, a spus Florin Birta în cadrul evenimentului organizat de Imobiliare.ro și dedicat exclusiv profesioniștilor din real estate.

El a mai adăugat că printre cei care au în portofoliu ansambluri rezidențiale se numără atât companii locale, cât și investitori care în ultimii 2-3 ani nu au mai putut să-și pună în practică planurile în Cluj și și-au îndreptat atenția asupra orașului Oradea.

“Cât timp suntem corecți, ne respectăm unul pe celălalt, respectăm regulile, investitorii și dezvoltatorii vor fi bineveniți”, a mai adăugat Birta.

Interesul pentru apartamentele din Oradea, în creștere

Interesul pentru proprietățile listate la vânzare pe piața rezidențială din Oradea este tot mai mare. Pe parcursul anului trecut, peste 9.500 de potențiali cumpărători și-au căutat un apartament în Oradea pe Imobiliare.ro, indiferent de vechimea acestuia, cu 6% mai mulți față de 2022.

Această tendință a putut fi observată și la începutul lui 2024, în perioada ianuarie-martie aproape 2.500 de potențiali cumpărători arătându-și interesul față de apartamentele listate la vânzare pe plan local. Nivelul cererii a crescut cu 5% comparativ cu intervalul similar al anului trecut, dar se menține sub cel înregistrat în 2022.

Numărul apartamentelor disponibile la vânzare este, însă, tot mai redus. În decursul anului trecut, scăderea din ofertă a fost cu 18%. În primele luni din 2024 s-a putut observa o tendință similară. Cumpărătorii au avut de ales din 1.037 de apartamente scoase la vânzare în Oradea situate atât în imobile vechi, cât și în blocuri noi. În perioada similară din 2023, oferta cuprindea 1.153 de apartamente pe plan local.

Tot în intervalul ianuarie-martie, 4.490 de case, apartamente și terenuri din Bihor au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, potrivit celor mai noi date publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, fapt ce plasează județul pe locul 9 la nivel național, după București, Ilfov, Iași, Timiș, Brașov, Cluj, Constanța și Suceava.

Evenimentul Imobiliare.ro HUB Oradea a fost organizat în parteneriat cu Delta Studio – unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii integrate pentru interioare din România, Banca Comercială Română,  DS Automobiles prin Mega Group Timișoara, Crama Petro Vaselo, CRM REBS – publicare automată pe portaluri, website agenție imobiliară, contracte digitale și multe altele, RE/MAX Prime Capital – agenția nr 1 din rețeaua RE/MAX România și ISHO – proiect mixed-use care își propune să fie un reper al Timișoarei de mâine.