Anul 2024 a fost marcat de dobânzi constante și o piață în creștere, în ciuda faptului că România s-a clasat anul acesta drept ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE. Miza pieței de creditare, în noul an, stă în măsurile adoptate de BNR și de modificările fiscale, subliniază Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance. Urmărește AICI interviul complet.
“BNR a dat două semnale anul acesta privind dobânzile cheie care bineînțeles că influențează toate celelalte dobânzi din piață. Semnalele au fost date din iulie și august, deci a fost o reducere cu 0,25 pp în fiecare dintre cele două luni. Practic s-a ajuns la o dobândă de referință de 6,5% coborâtă de la 7%, unde la șapte s-a menținut aproape un an jumate spre doi. Însă, din păcate, cumpărătorii care accesează credite astăzi nu pot beneficia încă de această reducere. Ea a influențat IRCC-ul trimestrului trei. Dar pentru că se aplică cu întârziere, românii vor vedea impactul acestei scăderi ale dobânzii de referință abia din ianuarie 2025,” Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.
Ce urmează în 2025 pe piața de creditare? Pentru anul viitor, sunt conturate două scenarii:
- Scenariul optimist:Dobânzile se mențin la nivelul actual sau scad ușor.
- Scenariul pesimist:Dobânzile cresc dacă inflația ia o turnură ascendentă.
„De exemplu, dacă va crește TVA-ul, inflația poate crește cu dublul diferenței de TVA. Astfel, dacă TVA-ul crește cu 2%, impactul asupra inflației ar putea ajunge la 4% sau chiar mai mult. În acest context, nivelul în care această creștere de taxe va influența inflația va dicta direcția dobânzilor.”