Light Dark

Prețurile solicitate pentru proprietățile rezidențiale din România au fost în trimestrul al doilea cu 7,1% mai mari decat anul trecut, conform datelor centralizate de Analiza Imobiliare, iar prețurile de tranzacționare s-au majorat cu 8,1% în primul trimestru, conform datelor INS și Eurostat.

Deși în trimestrul doi, prețurile solicitate s-au diminuat ușor față de primele trei luni ale anului, respectiv cu 1,7%, aceasta este prima scădere raportată în ultimi trei ani – în T3 2017 înregistram o scădere de 0,2%, asimilabilă, practic, unei stagnări.

Numărul de imobile vândute în primul semestru al acestui an la nivel național este cu doar 1% mai scăzut decât cel din perioada similară a anului trecut. În București și județul Ilfov, piețele cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, au fost vândute, în prima jumătate a anului în curs, chiar mai multe imobile decât în perioada similară din 2019. La nivel național, în primul trimestru din 2020 s-au vândut 133.181 de imobile, cu 14,7% mai multe decât în 2019, dar în al doilea trimestru, când s-au vândut 105.928 de imobile, a avut loc un declin de 15,5%. Evoluții negative ale numărului de tranzacții, chiar de o amplitudine mai mare, au mai fost înregistrate și în anumite perioade din 2018 și 2019, când au avut loc scăderi anuale variind între 17% și 24%.

⇓Opinie apărută în cel mai nou raport publicat de ANALIZE IMOBILIARE „Piața imobiliară rezidențială – Trimestrul II 2020”. DESCARCĂ GRATUIT RAPORTUL INTEGRAL⇓

Piața rezidențială a reacționat pozitiv imediat după ridicarea restricțiilor, astfel încât atât cererea, cât și oferta de proprietăți și-au revenit gradual. Aproximativ 135.000 de potențiali cumpărători au fost direct interesați de achiziția de apartamente și case în cele șase centre regionale ale țării. Deși acest număr este cu 21% mai mic față de primele trei luni ale anului, totuși cererea este în continuare de patru ori mai mare decât oferta de proprietăți rezidențiale. În cele șase mari orașe au fost scoase la vânzare doar 14.300 de apartamente și case în imobile existente, în timp ce oferta în proiectele rezidențiale nu depășește 19.000 de unități la vânzare.

Casele și apartamentele cu grădină în exteriorul marilor orașe sunt preferate

Analiza cererii în trimestrul al doilea relevă majorarea cu 14% a interesului pentru achiziția de case nou construite la nivelul celor mai active șase județe (plus București), în comparație cu primele trei luni ale anului, în timp ce interesul pentru achiziția apartamentelor noi a scăzut cu 32% în aceeași perioadă. Excepție fac apartamentele situate la parterul blocurilor, cu grădină, care sunt de asemenea solicitate în această perioadă, la fel ca și apartamentele cu o cameră suplimentară (pentru birou) sau cu terasă.

Am remarcat mai puțin interes din partea investitorilor, mai ales în piața din Cluj-Napoca, care a cunoscut cea mai abruptă scădere a cererii în această perioadă, respectiv -40% față de primul trimestru, iar revenirea este mai lentă decât în celelalte orașe mari.

Oferta la închiriere a crescut, punând presiune pe prețuri

Din cauza diminuării semnificative a turismului și a călătoriilor de afaceri, proprietarii care au închiriat locuințe în regim hotelier înainte de declanșarea pandemiei au fost nevoiți să-și listeze proprietățile la închiriere pe termen lung. De asemenea, limitarea activității universităților și organizarea cursurilor online au avut ca efect direct, în rândul studenților, renunțarea la locuințele închiriate în marile centre universitare. La această categorie de clienți se adaugă segmentul chiriașilor lucrători în comerțul tradițional, care au intrat în șomaj tehnic și au renunțat la apartamentele închiriate.

Prin urmare, piața chiriilor din cele șase orașe mari este mai ofertantă: față de începutul lunii martie putem observa un avans de 20%la acest capitol, iar proprietarii au fost nevoiți să scadă chiria solicitată, în medie cu 5%, față de primul trimestru. Excepție face Constanța, unde prețurile solicitate au crescut cu peste 30%.

Dorel Niță

Head of Data&Research Imobiliare.ro, coordonator Analize Imobiliare

Citește și: Opinie Antoanela Comșa, Gran Via România- Pandemia, legislația și imobiliarele

Citește și: Tranzacții de peste 321 de milioane de euro în Sectorul 2. Pantelimon și Colentina, printre cele mai active cartiere

Citește și: Impactul COVID-19 pe piața apartamentelor din București. Câte s-au vândut și la ce prețuri? Oferta a fost marcată, cererea e pe „verde”