Light Dark

Ca investitor internațional pe termen lung am început să explorez piața din România acum câțiva ani, datorită factorilor structurali.

În primul rând, am apreciat enorm calitatea forței de muncă, mai ales nivelul înalt al aptitudinilor de bază, precum IT sau vânzări.

În al doilea rând, am înțeles că există o dorință spre progres economic rapid și decisiv. Aspectul este important, doar o țară cu dorință poate avansa în lumea competitivă de astăzi.

În ultimul rând, am văzut o oportunitate de adresare a problemei investitorilor din lumea vestică: dezvoltarea greoaie și puținele oportunități de pe piețele domestice.

Nu am fost singurul. Recent elevată la nivel de piață în dezvoltare de către FTSE Russell, subsidiara London Stock Exchange Group, România s-a dovedit a fi un loc de investiții apreciat și popular pentru cei mai pretențioși investitori. Istoricul vorbește de la sine: oameni de afaceri care vor calitate din Germania, Austria, Franța, Italia, SUA, Regatul Țărilor de Jos și Marea Britanie sunt în topul listei de investitori străini direcți din ultimul an.

În total, 5,17 miliarde de euro au fost investiți în 2019, iar tendința este ascendentă. Evident, la nivel internațional câteva din economiile de top ale lumii au înțeles că România oferă o propunere de investiție puternică și sustenabilă.

Conform așteptărilor, previziunile Comisiei Europene din 2020 spun că România va fi printre cele mai performante economii din Europa în 2020 și va reveni la dezvoltare în 2021 cu o majorare a PIB de 4,2%.

Piața imobiliară din România poate susține beneficiile post-Covid 19

Presupunerile sunt valabile mai mult în mediul post-Covid 19, care va costa afacerile globale peste un trilion de dolari, conform estimării inițiale din acest an a Conferinței Națiunilor Unite privind Dezvoltarea Comerțului. România este poziționată în mod unic pentru a beneficia de noile circumstanțe globale, iar piața imobiliară va fi un facilitator esențial în acest context.

După pandemie, va trebui ca afacerile din întreaga lume să învețe să funcționeze eficient.
Pe scurt, va trebui ca ele să transforme managementul costurilor tactic (sau oportunist) în cel strategic. Ca parte a procesului, vor reconsidera amprenta de cost și vor aloca mai multe operațiuni sofisticate în jurisdicții dovedite, cu forță de muncă experimentată, acces facil la transport și potențial la scară.

România este una dintre puținele țări capabile să livreze în aceste zone.

⇓Opinie apărută în cel mai nou raport elaborat de ANALIZE IMOBILIARE „Piața imobiliară rezidențială – Trimestrul III 2020”. DESCARCĂ GRATUIT RAPORTUL INTEGRAL⇓

Construind pe istoricul de loc fiabil „de distribuție”, sunt convins că România poate deveni una din țările care profită de transformarea piețelor globale. În acest scenariu, cererea imobiliară – în special în huburi de angajare ca Bucureștiul – va continua să crească. Astfel, sectorul imobiliar va fi un facilitator esențial al dezvoltării din România, deoarece mai ales proprietățile rezidențiale, dar, la fel, și spațiile de birouri vor fi furnizate pentru a răspunde cererii.

Imobiliarele premium vor juca un rol esențial pentru investitorii din țările menționate mai sus. Clădirile sofisticate și soluțiile sustenabile pentru mediu sunt o cale de a avansa.

În ultima decadă, România s-a aflat printre piețele performante din UE privind dezvoltarea economică și progresează spre prosperitate. În viitor, piața imobiliară va juca un rol important în facilitarea continuării drumului. Aceasta va trebui să răspundă rapid și fiabil cererii, păstrând standardele de calitate necesare. Pentru investitorii la scară largă în piața imobiliară din România, văd etapa următoare ca pe o oportunitate extraordinară.

Claudio Cisullo
Antreprenor și investitor internațional, CC Trust Group AG