Light Dark

Românii își doresc să fie proprietari și, mai presus de orice, să cumpere o locuință nouă, iar acest lucru este vizibil din interesul crescut pentru astfel de proprietăți înregistrat în ultima perioadă la nivel pieței. Mai mult, aceștia sunt încurajați să facă o achiziție de ofertele tot mai bune de creditare venite din partea băncilor, dar și de realizarea faptului că prețurile nu vor înregistra scăderi semnificative pe viitor, din contră vor continua să urmeze, cel mai probabil, o tendință ascendentă așa cum au făcut-o și până acum. De altfel, cei care au ezitat să facă o achiziție anul trecut plătesc acum și cu aproape 20% mai mult pentru o locuință similară.

“Piața imobiliară dă semne de revenire încă din toamna anului trecut. Primăvara aceasta surprinde însă în ceea ce privește evoluția prețurilor, cu creșteri lunare susținute în majoritatea orașelor. Prețurile actuale sunt susținute de o creștere mare a cererii. Ne aflăm așadar într-un context de piață favorabil de achiziție, cu o prognoză de creștere a interesului și prețurilor în perioada următoare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Bucureștiul, campion la scumpiri

Analizând evoluția prețurilor în marile orașe din țară putem spune că apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în București. Indicele Imobiliare.ro ne arată un avans cu 17% la nivelul prețului mediu solicitat pentru locuințele situate în imobile finalizate în ultimii 5 ani. Astfel, apartamente care se vindeau sub 1.590 de euro/mp util în aprilie 2023 pot fi cumpărate acum cu un preț mediu de 1.850 euro/mp util.

O majorare cu 5% a prețului mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală a fost observată, totodată, în ultima lună. Aceasta indică un flux semnificativ de proprietăți noi intrate în piață cu prețuri mai mari.

În București există, în momentul de față, circa 50 de proiecte rezidențiale de diverse dimensiuni care au un termen de finalizare pe parcursul acestui an, potrivit informațiilor colectate de Imobiliare.ro. Cele mai multe apartamente noi ar urma să fie date în folosință în zona de nord a orașului, dar și în sudul și în vestul Capitalei. Vorbim, astfel, despre extreme ale pieței, nordul orașului fiind cunoscut pentru proprietățile dezvoltate la standarde ridicate pentru care sunt solicitate unele dintre cele mai mari prețuri nu doar din București, ci și din țară, în timp ce în celelalte două zone cumpărătorii pot găsi unele dintre cele mai accesibile variante.

Viitorii cumpărători analizează atent oferta din vestul Bucureștiului

Interesul pentru proprietățile noi din Capitală, atât apartamente, cât și case, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 22% comparativ cu intervalul similar din 2023, într-un ritm mai alert decât cel aferent locuințelor vechi. În același timp, cunoscutele probleme din relația autorităților cu dezvoltatorii au generat o scădere cu 15% a ofertei pe segmentul nou, până la 13.700 de proprietăți.

Dacă vorbim strict despre potențialii cumpărători care și-au îndreptat atenția spre apartamentele aflate în imobile finalizate începând cu 2020, putem spune că cei mai mulți dintre ei au pus sub lupă oferta disponibilă în arealul Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii.

Expansiunea puternică pe segmentul rezidențial nou din sudul orașului a stârnit, de asemenea, interesul acestora, locul al doilea în clasament fiind ocupat de cartierul Berceni. Acesta a fost urmat îndeaproape de alt cartier din vestul orașului, Drumul Taberei.

Zona Ozana-Theodor Pallady din estul Capitalei, intens dezvoltată în ultimii ani atât pe plan rezidențial, cât și comercial a atras, la rândul său, un număr considerabil de potențiali cumpărători.

VEZI CUM STAU LUCRURILE ÎN CELELALTE ORAȘE MARI DIN ȚARĂ