Light Dark

Pandemia a adus numeroase schimbări în viețile noastre, iar poate una dintre cele mai importante dintre acestea este legată de modul în care ne vedem, acum, locuințele. Acasă a devenit mai mult decât locul unde ne odihnim după o zi lungă la birou, este un spațiu de recreere, de lucru sau de studiu. Nevoia de a amenaja într-o manieră cât mai confortabilă locuința nu a fost niciodată atât de evidentă. 

În timp ce unii români au atacat direct această problemă, au mers în magazine de bricolaj sau de mobilier și au făcut singuri diverse îmbunătățiri, alții au apelat la specialiști. La fel, mulți dezvoltatori au realizat importanța unui spațiu cât mai plăcut, astfel încât se estimează că în 2021 serviciile de amenajări interioare și design vor fi tot mai căutate.

“Atenția mai mare acordată interioarelor locuințelor, în contextul generat de pandemia de COVID-19, se va concretiza în îmbunătățiri, în cazul amenajărilor existente, prin intervenții ce vor viza refinisări ale anumitor zone sau înlocuiri ale elementelor precum corpuri de iluminat și piese de mobilier și prin opțiuni pentru obiecte sanitare și de mobilier cu un design minimalist”, ne-a declarat Dragoș Bonea, proprietarul furnizorului de soluții de amenajări interioare Delta Studio.

“În cazul locuințelor noi, tendințele vor include amenajări interioare mai sofisticate, cu forme inedite, accente metalice sau de culoare și texturi plăcute”, a mai adăugat el.

Clienții au devenit deja mai exigenți nu doar în privința finisajelor sau a mobilierului, ci și în privința obiectelor sanitare alese în locuințe.

Bonea ne-a mai spus și că, în această perioadă, Delta Studio are o serie de proiecte complete de amenajări interioare deschise, dar și că clienții își doresc tot mai mult ca specialiștii să preia integral responsabilitatea proiectelor de amenajare. “Ne așteptăm ca acest tip de cerere să crească în 2021”, a ținut el să sublinieze.

Cât despre bugetul mediu alocat pentru amenajarea unei locuințe într-un proiect rezidențial, proprietarul Delta Studio spune că o sumă optimă în privința eficientizării raportului investiție/rezultat este de 600 de euro/mp pentru mobilier, finisaje, accesorii, inclusiv servicii de proiectare, execuție și urmărire a șantierului.

Cei care vor să-și amenajeze propriile locuințe după noile tendințe au nevoie de sume mai mici.

“Pentru un upgrade al locuinței un buget orientativ de investiție pornește de la 300 de euro/mp, în același spirit al intervențiilor direcționate inteligent, însă costul variază în funcție de amploarea lucrărilor dorite”, ne-a explicat Dragoș Bonea.

“Cei mai mulți clienți doresc să aducă noile tendințe estetice și tehnologice în locuințele proprii, pentru un ambient proaspăt, primitor și în același timp surprinzător”, a mai spus el.

Citește și: Investiții mai mari în amenajarea locuinței. Cu 20% mai mulți români au apelat la specialiști

Citește și: Top 10 județe unde s-au eliberat cele mai multe autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale

Citește și: Românii, mai interesați de noile tehnologii. Caută inclusiv produsele smart home pentru amenajarea băii