Light Dark

Dintre sectoarele pieței imobiliare, cel al închirierilor rezidențiale a fost influențat destul de puternic de efectele pandemiei până la ora actuală. În Timișoara, de exemplu, oferta de imobile disponibile pentru închiriere a crescut semnificativ în 2020, fapt ce a dus, implicit, la o reducere a prețurilor pe plan local.

În primele trei luni ale anului trecut, când pandemia abia își făcea simțită prezența în România, în Timișoara se căutau chiriași pentru circa 3.200 de imobile. A urmat o tendință de creștere care a culminat în ultimul trimestru cu o ofertă compusă din aproape 5.000 de imobile disponibile pentru închiriere pe plan local.

Spre comparație, în intervalul octombrie-decembrie 2018, oferta se apropia de 3.000 de imobile, iar în perioada similară din 2019 ajungea la circa 3.900 de imobile, conform datelor Analize Imobiliare.

Cererea pe segmentul închirierilor s-a menținut la un nivel destul de constant în prima jumătate a anului trecut, un vârf fiind înregistrat însă în trimestrul al III-lea. În jur de 10.200 de persoane s-au arătau atunci interesate de proprietățile disponibile la închiriere în Timișoara.

Creșterea poate fi considerată a avea o caracteristică de sezonalitate, apărând în perioada în care studenții se întorc în marile orașe pentru un nou an universitar. De altfel, Timișoara este unul dintre marile centre universitare din țară, alături de orașe precum București, Cluj-Napoca sau Iași.

Sfârșitul anului a adus însă o nouă scădere la nivelul cererii, după cum arată datele Analize Imobiliare, atingându-se astfel pe plan local cel mai redus nivel din 2020. Circa 6.400 de potențiali chiriași și-au arătat interesul pentru locuințele din Timișoara, mai puțini decât în perioada similară a anului 2019.

O ușoară scădere a apărut și la nivelul prețurilor, în contextul ofertei tot mai mari. Dacă o garsonieră putea fi închiriată în Timișoara cu un preț mediu de 230 de euro/lună la începutul lui 2020, până în ultimul trimestru chiria a ajuns la 200 de euro/lună.

La fel, în cazul unui apartament cu 2 camere chiria medie s-a ieftinit de la 350 de euro/lună în primele luni la 310 euro/lună în intervalul octombrie-decembrie 2020.

Tot pe parcursul anului trecut, prețurile de vânzare pentru apartamentele listate pe plan local au crescut ușor, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Media a ajuns să se situeze aproape de pragul de 1.300 de euro/mp util până la finalul lunii decembrie.

Citește și: Cei mai mulți chiriași din București nu intenționează să devină proprietari în viitorul apropiat, dar se gândesc să-și schimbe locuința – STUDIU

Citește și: Acest cartier din București devine tot mai atractiv pe segmentul închirierilor. Studenții, printre noii chiriași care pot fi atrași în zonă

Citește și: Scăderi și de 24% la nivelul chiriilor din Budapesta în contextul pandemiei. Ce se întâmplă în România?