Light Dark

Anul 2021 se preconizează a fi un an al redresării, chiar dacă unele incertitudini vor continua să persiste, cum ar fi cele legate de capacitatea vaccinurilor de a readuce viața la normal sau de potențialele surprize pe plan economic, precum cele legate de politica monetară a marilor bănci centrale, cu posibile ramificații profunde la nivel global, anticipează consultanții Colliers International. Iată care sunt principalele predicții făcute de aceștia cu privire la mersul pieței imobiliare.

1.România ar trebui să recupereze majoritatea pierderilor economice de anul trecut până la sfârșitul lui 2021.

Revenirea nu va fi însă uniformă, vor exista diferențe mari la nivel de industrii.

“Unele sectoare economice, cum ar fi comerțul electronic, construcțiile sau anumite subsectoare IT&C nu au fost deloc afectate în timpul crizei, altele ar trebui să-și revină până la sfârșitul anului 2021, cum ar fi comerțul cu amănuntul în ansamblu și serviciile profesionale în general, iar pentru unele ar putea dura câțiva ai până vor reveni la un nivel decent de activitate, sau poate nu își vor reveni niciodată pe deplin, cum ar fi aviația, industria auto sau turismul”, spun consultanții Colliers International.

2. Există șansa ca în 2021 să se pună bazele unei perioade de evoluție economică majoră, care ar putea accelera foarte mult dezvoltarea sustenabilă a economiei pe termen mediu, având în vedere noul pachet de ajutor venit în contextul pandemiei din partea Comisiei Europene.

“România ar putea atrage capital în valoare de nu mai puțin de 80 de miliarde de euro în următorii ani, reprezentând o treime din nivelul actual al PIB-ului, bani care ar trebui să genereze un impact mult mai mare decât în țările vecine, dacă sunt folosiți pentru reforme importante de care țara are nevoie”, explică reprezentanții companiei de consultanță.

3. Turismul va deveni orientat mai mult local și va fi practicat cu o frecvență mai mare după ce lucrurile vor reveni la normal.

Vaccinul este cel care oferă o doză de speranță în această direcție, dar atingerea unui prag rezonabil de imunitate va reprezenta o provocare atât în România, cât și în alte țări care se confuntă cu un nivel mai ridicat de scepticism referitor de vaccinare.

4. Munca la distanță va deveni o modalitate permanentă de lucru.

Pe de altă parte, firmele vor încerca să-și aducă angajații la birou cel puțin 3 zile pe săptămână, pentru a încuraja munca în echipă și cultura organizațională.

“O revenire mai semnificativă la birou a angajaților este așteptată începând cu mijlocul anului 2021, iar cele mai vizibile rezultate ar trebui să fie în cazul clădirilor situate în zone rezidențiale, care asigură un timp mai redus de navetă”, spun consultanții Colliers International.

5. Chiriașii clădirilor de birouri vor domina anul 2021, în condițiile unei creșteri rapide a pieței secundare de subînchiriere, ce reprezintă peste 2% din stocul actual de birouri, și a unei rate de neocupare de peste 10%.

Pentru anul acesta se află în plan pentru finalizare spații office moderne cu o suprafață totală de circa 260.000 de mp doar în Capitală.

Piața de birouri ar urma să revină la echilibru în prima jumătate a acestui deceniu, în opinia reprezentanților companiei de consultanță.

6. Anul 2021 va fi un an bun pentru piața de spații industriale și logistice.

Tendințele recente care au susținut dezvoltarea acestui segment se păstrează și anul acesta. Printre cele mai importante se numără creșterea comerțului electronic, necesitatea de a răspunde unei extinderi rapide a schemelor moderne de retail la nivel național și nevoia înlocuirii stocului vechi și necompetitiv.

Există, de asemenea, un potențial de afaceri pe fondul Brexitului și al revizuirii relațiilor din UE/SUA și China.

7. Retailul continuă să fie sub presiune. Există însă și unele motive de optimism.

“Creșterea vânzărilor online a depășit-o cu mult pe cea a magazinelor tradiționale în 2020 și această tendință se va menține anul acesta. Chiriile și rata de neocupare ar trebui să rămână sub presiune pe parcursul anului 2021, o redresare fiind estimată pentru 2022 sau chiar în 2023”, spun consultanții Colliers International.

“Chiar și în aceste condiții, rentabilitatea superioară oferită de România companiilor de retail și stocului redus de spații de retail moderne raportat la populație ar trebui să protejeze piața de posibile efecte negative persistente și să conducă la un ritm bun de redresare și de recuperare a pierderilor”, adaugă aceștia.

8. Pe piața investițiilor imobiliare este așteptată o contracție, de la aproximativ 900 de milioane de euro la circa 500-600 de milioane de euro.

“Unii investitori ar putea rămâne în așteptare, pe fondul lipsei de claritate cu privire la structura și anvergura veniturilor viitoare, în special în ceea ce privește activele mai bine poziționate în sectoare precum birouri și hoteluri, pe de altă parte, activitatea poate deveni mai dinamică în zona activelor aflate în dificultate sau a celor cu potențial de transformare, care ar putea deveni mai atractive pentru cumpărători”, explică reprezentanții companiei de consultanță.

9. Anul 2021 aduce diverse oportunități pe piața terenurilor.

Dezvoltatorii rezidențiali și de retail vor rămâne motoarele pieței. În schimb, cererea va rămâne redusă pe terenuri pentru birouri și hoteluri.

10. Pentru piața rezidențială anul 2021 va fi unul de respiro.

“În ciuda realității economice dificile, piața rezidențială a înregistrat în continuare o cerere puternică și creșteri modeste ale prețurilor, în medie, în 2020. Dar lucrurile arată un pic diferit acum – creșterile salariale din sectorul privat s-au oprit și o reluare a trendului pozitiv nu este estimată pe termen scurt, în timp ce salariile funcționarilor publici sunt înghețate pe fondul consolidării fiscale – în acest context, este de așteptat ca anul 2021 să fie un an de respiro pentru sectorul rezidențial”, spun consultanții Colliers International.

Chiar și așa, dinamica de dezvoltare a orașelor și a periferiilor acestora rămâne atractivă pe termen lung, în contextul supraaglomerării urbane din România.

Citește și: Casă sau apartament? Locuințele românilor în raport cu cele ale altor europeni

Citește și: Piața chiriilor din Timișoara. De la ce nivel începem anul 2021?

Citește și: Prețurile locuințelor cresc, dar într-un ritm destul de lent. Ce se întâmplă în alte țări europene?