Light Dark

Să stai la casă este un vis frumos pentru mulți dintre care locuiesc în marile orașe, unde prețurile sunt destul de ridicate, iar oferta pe acest segment destul de redusă. Pentru și mai mulți români, însă, viața la casă este o realitate, țara noastră fiind prezentă în rândul statele europene unde cea mai mare parte a populației trăiește în astfel de locuințe.

Cei mai mulți români nu locuiesc la bloc, ci în case, arată datele biroului de statistică al Uniunii Europene (UE) – Eurostat. Aproximativ 67% din populația țării trăiește în astfel de locuințe, fapt ce ne plasează pe locul 8 la nivel european.

Campioană la acest capitol este însă Irlanda unde aproape 92% din totalul populației locuiește în case.

Casă sau apartament, % din populație în 2019, date Eurostat

Dintre vecini, doar ungurii par să prefere mai mult casele decât noi. În cazul lor, doar 27% din populație locuiește în apartamente. În Bulgaria, în schimb, procentul ajunge la 47% și este, totodată, destul de apropiat de media înregistrată la nivel european.

În țări ca Spania sau Letonia, majoritatea covârșitoare a populației trăiește în apartamente, după cum arată datele Eurostat.

Interesul pentru case, în creștere pe fondul pandemiei

Perioada de lockdown i-a făcut pe mulți dintre români să analizeze din nou ce este cu adevărat important pentru confortul propriilor lor familii. Închiși între “patru pereți”, unii au realizat că nu vor să fie constrânși de lipsa spațiului sau a unui petic de pământ.

A apărut, astfel, o tendință clară de migrare a interesului cumpărătorilor de la apartamente către case. În cazul marilor orașe, unde de cele mai multe ori oferta pe acest segment de piață este destul de redusă, mai ales dacă îți cauți o proprietate nouă, cumpărătorii s-au orientat în special spre zonele suburbane, respectiv spre localitățile din apropiere.

Din februarie, ultima lună care nu a fost marcată de efectele răspândirii noului coronavirus, și până în mai, când au fost ridicate cele mai multe restricții aferente perioadei de izolare, cererea a crescut cu 9% în cazul caselor la nivel național, potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare. Interesul pentru proprietățile noi a fost și mai mare, înregistrând un avans cu 13% în plină pandemie.

Locuințe supraaglomerate

Chiar dacă mulți dintre români locuiesc în case, nu în apartamente, nu înseamnă neapărat că au și mai mult spațiu la dispoziție.

În 2019, 45,8% din populația României trăia în gospodării supraaglomerate. Aceasta este cea mai mare rată de supraaglomerare înregistrată al nivelul statelor membre ale UE și depășește considerabil media europeană estimată la circa 17%.

Număr de camere/persoană în 2019, date Eurostat

Mai simplu spus, în țara noastră ai la dispoziție 1,1 camere/persoană. În Malta, Belgia sau Irlanda ai mai bine de 2 camere/persoană.

Vestea bună este că, pe plan local, situația se îmbunătățește an de an, conform statisticilor oficiale.

Cei mai mulți proprietari

România se află pe primul loc în topul statelor membre UE în care cea mai mare proporție a populației deține locuințe. Astfel, aproape 96% dintre români sunt proprietari. Suntem urmați în top de Ungaria, Slovacia și Lituania.

Procent de proprietari din totalul populației, 2019, date Eurostat

În țări ca Germania și Austria procentul chiriașilor se apropie, în schimb, de 50%.

Citește și: Ce marjă de negociere își iau proprietarii când scot la vânzare un apartament?

Citește și: 2020, evoluția prețurilor și vânzărilor de apartamente din București. De la ce nivel începem noul an?

Citește și: Are în portofoliu proiecte rezidențiale în patru orașe din țară. Cum vede acest dezvoltator amânarea majorării plafonului pentru TVA 5% până în 2022?