Light Dark

Trecem în revistă, la începutul noului an, datele care ne arată cum au evoluat prețurile apartamentelor scoase la vânzare în București pe parcursul lui 2020. Vedem, totodată, ce spun statisticile oficiale despre mersul vânzărilor în această perioadă marcată de criza sanitară.

Apartamentele din București au fost scoase la vânzare la cele mai mari prețuri în ianuarie. După un ușor avans față de sfârșitul lui 2019, prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele listate pe piață a fost de 1.449 de euro/mp util, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Prețurile au urmat, ulterior, o traiectorie descendentă, care a culminat în septembrie când metrul pătrat a ajuns să se vândă cu 1.355 de euro. Din toamnă însă prețurile au început, din nou, să crească.

Am încheiat anul cu o medie de 1.425 de euro/mp util, sub nivelul înregistrat la începutul lui 2020, dar ușor peste cel din decembrie 2019 (sub 1% avans).

Apartamentele noi din Capitală se mențin la un preț mediu mai ridicat decât cele disponibile pe segmentul vechi, de altfel, în cazul lor s-a înregistrat într-un an un avans de 1,3%.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi, deci situate în imobile construite după anul 2000, s-a situat la sfârșitul lunii decembrie în jurul valorii de 1.481 de euro/mp util. Cel cerut de proprietari pentru locuințele de pe piața veche a ajuns la 1.351 de euro/mp util.

Evoluția prețului mediu de vânzare pentru apartamentele din București pe parcursul anului 2020, Indicele Imobiliare.ro

În intervalul decembrie 2019-decembrie 2020, cel mai mare avans pe tipuri de apartamente s-a putut observa în cazul garsonierelor noi. Prețul mediu solicitat a crescut cu 7% și a ajuns la 1.279 de euro/mp util.

În cazul apartamentelor cu 2 camere s-a înregistrat o tendință de creștere pe segmentul nou și o scădere cu aproape 2% pe segmentul vechi. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele situate în blocuri construite după anul 2000 a ajuns la 1.465 de euro/mp util, iar cel pentru locuințele similare vechi la 1.373 de euro/mp util.

Avansul a fost cu aproape 2% în cazul apartamentelor noi cu 3 camere și cu circa 1% în cazul celor vechi, în timp ce pentru locuințele cu 4 sau mai multe camere scăderea a fost semnificativă, cu 7,4%, pe segmentul nou, dar pe segmentul vechi s-a înregistrat o creștere.

Cele mai noi date furnizate de Analize Imobiliare arată că marja de negociere înregistrată în ultimul trimestru în București este de -3,7%.

Pe parcursul anul trecut s-au tranzacționat 109.274 de imobile în Capitală, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), cele mai multe vânzări fiind înregistrate în ultimele trei luni din an.

Din total, numărul unităților individuale tranzacționate se ridică la 37.097. Cele mai multe unități individuale au fost vândute în luna decembrie, mai exact 5.316.

Evoluția vânzărilor de unități individuale în București pe parcursul anului 2020, date ANCPI

Luând în considerare estimările făcute de platforma de real estate intelligence Analize Imobiliare, potrivit cărora, în mod normal din totalul unităților individuale raportate doar 85% ar reprezenta efectiv apartamente, datele colectate de ANCPI incluzând la acest capitol și alte tipuri de imobile, precum boxele sau spațiile comune, putem spune că în București s-au vândut în jur de 31.500 de apartamente în 2020.

Citește și: Introducerea noului plafon pentru TVA 5%, amânată până în 2022

Citește și: Câte locuințe s-au dat în folosință în primele nouă luni? Numărul crește în ciuda pandemiei

Citește și: Jumătate din populația României trăiește în gospodării supraaglomerate. Situația se îmbunătățește însă anual