Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale ar putea să devină obligatorie în procesul de vânzare sau de închiriere a locuințelor.
Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară vor că crească gradul de cuprindere a asigurărilor obligatorii de locuințe. În cadrul “Strategiei ASF pentru anii 2021-2023” sunt propuse mai multe măsuri care pot ajuta la atingerea acestui obiectiv.
Notarii ar putea condiționa, pe viitor, înregistrarea contractelor de vânzare-cumpărare de încheierea unei polițe de asigurare a locuinței.
În același timp, Fiscul ar putea solicita o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale în momentul înregistrării contractului de închiriere. Polița ar putea deveni obligatorie și pentru eliberarea unui certificat fiscal, potrivit documentului ASF.
Toate aceste măsuri vin pe fondul stimulării dezvoltării pieței asigurărilor. Cei de la ASF au o serie de propuneri care vizează și piața de capital și piața pensiilor private. Pentru a le transforma în realitate, aceștia își doresc să colaboreze cu Guvernul, Ministerul Finanțelor și cu alte autorități publice pentru a iniția și implementa un pachet de măsuri. Consultă AICI documentul integral
Ce este PAD?
Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor.
Obiectul asigurării îl reprezintă construcțiile cu destinație de locuință situate pe teritoriul României, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban și care sunt înregistrate în evidențele organelor fiscale. Locuințele situate în clădirile expertizate tehnic și încadrate în clasa 1 de risc nu se asigură pentru niciunul dintre riscurile prevăzute de lege.
Conform datelor furnizate de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID – societate care administreză sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor), la nivel național 1,75 milioane de locuințe aveau o poliță de asigurare obligatorie la sfârșitul anului trecut. Gradul de cuprindere în asigurare este estimat, la ora actuală, la circa 19%.
Citește și: Casă sau apartament? Locuințele românilor în raport cu cele ale altor europeni
Citește și: Piața de investiții din România, rezistentă în fața pandemiei. La ce ne putem aștepta în 2021?