Light Dark

Timișoara și Cluj-Napoca se numără printre cele mai sănătoase orașe din lume în care poți să locuiești, depășind într-un clasament internațional metropole ca Singapore, Oslo, Geneva sau Sydney.

Timișoara ocupă locul 15 în topul celor mai sănătoase orașe din lume în care poți să locuiești elaborat de brokerul britanic de credite Money.co.uk. Orașul de pe Bega este urmat în clasament de Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante centre urbane din zona de Vest a țării.

Cele două orașe din România depășesc în top Helsinki, Bursa, Brisbane sau Copenhaga. De altfel, primele 20 de poziții ale topului sunt dominate de orașe europene.

Valencia, al treilea cel mai mare oraș spaniol ca mărime, ocupă primul loc în clasament, grație climatului său excelent, spațiilor verzi extinse și moștenirii sale culturale și muzicale semnificative ce încurajează interacțiunea socială. Aici se promovează un stil de viață relaxat, mâncarea este excelentă, iar oamenii nu sunt definiți de locurile de muncă pe care le au, ci de conexiunile lor cu familia și prietenii, fapt ce creează una dintre cele mai sănătoase comunități din lume.

Sursă: Money.co.uk

Topul celor de la Money.co.uk a fost realizat pe baza mai multor indicatori precum speranța de viață, rata criminalității, poluarea pe plan local, serviciile de sănătate disponibile, siguranța pe plan local, numărul de ore însorite într-un an, rata obezității și costul unui kilogram de mere.

Cât costă un apartament în cele mai sănătoase orașe din România?

Prețul mediu de vânzare pentru apartamentele din Timișoara a crescut ușor, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pe parcursul anului trecut. Media a ajuns să se situeze aproape de pragul de 1.300 de euro/mp util la finalul lunii decembrie.

Chiriile, în schimb, au scăzut în 2020, pe fondul unei oferte în creștere pe plan local. Astfel, dacă o garsonieră putea fi închiriată în Timișoara cu un preț mediu de 230 de euro/lună la începutul anului trecut, până în ultimul trimestru chiria a ajuns la 200 de euro/lună.

La fel, în cazul unui apartament cu 2 camere chiria medie s-a ieftinit de la 350 de euro/lună în primele luni la 310 euro/lună în intervalul octombrie-decembrie 2020.

Pe piața locală erau disponibile aproape 5.000 de imobile pentru închiriere în ultima parte a anului trecut, potrivit datelor Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din România, dacă vrei să îți cumperi o locuință. În decembrie, Indicele Imobiliare.ro indica aici un preț mediu solicitat de 1.840 de euro/mp pentru apartamente, în creștere cu 7,5% față de începutul anului anterior.

Locuințelor noi, construite după anul 2000, s-au scumpit cu aproape 12% pe plan local.

Cât despre chirii, și în acest caz s-a putut observa o ușoară scădere. Chiria medie pentru o garsonieră a ajuns de la 295 de euro/lună în primul trimestru al anului trecut la 250 de euro/lună în ultimul trimestru.

La fel, chiria medie pentru un apartament cu 2 camere în Cluj-Napoca s-a ieftinit de la 420 de euro/lună la 390 de euro/lună la finele anului trecut.

În total, pe plan local există circa 6.100 de imobile disponibile pentru închiriere, conform datelor Analize Imobiliare.

Citește și: Prețurile locuințelor cresc, dar într-un ritm destul de lent. Ce se întâmplă în alte țări europene?

Citește și: Vânzarea sau închirierea unei locuințe ar putea să necesite, în curând, o poliță de asigurare PAD

Citește și: Ce marjă de negociere își iau proprietarii când scot la vânzare un apartament?