Light Dark

RE/MAX România, parte a rețelei internaționale de francize din domeniul imobiliar, a anunțat o creștere de circa 60% a comisioanelor generate în primul trimestru al anului în curs, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent; pe de altă parte, numărul de tranzacții înregistrate în cadrul birourilor companiei a fost cu circa 40% mai mare decât în primele trei luni din 2020.

„Piața imobiliară a rămas stabilă și chiar a devenit mai dinamică în unele segmente, în pofida turbulențelor întâmpinate la nivel de societate. De altfel, anumite schimbări, cum ar fi cererea crescută pentru case, au dat un impuls pieței, drept dovadă rezultatele înregistrate în acest trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Ne așteptăm în continuare la creșteri constante, cu ușoare corecții în anumite regiuni și segmente de piață.”

Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România

Spațiile mai generoase, o cerință de primă importanță

Potrivit reprezentanților RE/MAX România, principalul factor determinant al creșterii înregistrate în primul pătrar alanului în curs este reprezentat de migrarea masivă a cererii către segmentul de case și vile, care a înregistrat o „creștere remarcabilă” în ultima perioadă, pe fondul izolării sociale din anul precedent. Spre exemplu, în București, interesul pe acest segment de piață s-a dublat în T1 2021 față de T1 2020, în vreme ce în Cluj-Napoca s-a majorat cu 88%, iar în Brașov, cu 40% – orașele menționate fiind și cele mai dinamice pe toate segmentele pieței imobiliare, din perspectiva activității companiei.

Cele mai multe tranzacții înregistrate, în cadrul rețelei imobiliare, în primele trei luni ale anului în curs au avut ca obiect proprietăți rezidențiale (aproximativ 80% din total), acest segment de piață fiind urmat de cel industrial (o cotă de 10%) și cel office (10%). „Comportamentul de achiziție a rămas același, cu o orientare către spații mai generoase, astfel încât, în ceea ce privește tipul de locuințe, apartamentele de trei și patru camere au fost cele mai căutate, cca. 53% dintre intermedierile încheiate. Casele/Vilele reprezintă cca. 30% din totalul tranzacționărilor rezidențiale, urmate de alte tranzacții pe segmentele comercial și industrial, într-un procent de 12%”, explică reprezentanții companiei.

7 din 10 clienți au făcut achiziții din fonduri proprii

Din analiza realizată la nivel de rețea, cei mai mulți români (72%) au avut ca surse de finanțare fonduri proprii în T1 2021, iar 96% dintre proprietățile tranzacționate de către agenții RE/MAX România s-au vândut la prețul de listare. Totodată, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, a crescut cu 78% și interesul din partea cumpărătorilor, numărul mediu de oferte de achiziție înregistrate de o proprietate în exclusivitate fiind de nouă per proprietate.

În primul trimestru din 2021, cele mai mari tranzacții realizate de RE/MAX la nivel național au fost: un teren de 4,5 milioane de euro din București, o vilă de 1,95 milioane de euro din Cluj-Napoca, alături de un spațiu comercial de un milion de euro din București. Pentru trimestrul al doilea al anului curent, specialiștii RE/MAX se așteaptă la o evoluție constantă atât a pieței, cât și a businessului, cu o ușoară creștere în anumite regiuni și segmente.