Am stat de vorbă cu CEO-ul Artmark Historical Estate despre procedura de participare la licitațiile care au ca obiect proprietățile istorice.
Scriam săptămâna trecută despre Casa cu Farmacie Gheorghe Hotăranu din București, o proprietate cu un preț de pornire de 0,6 milioane de euro și pentru care prețul estimat de achiziție este cuprins între 0,8 și 11 milion de euro.
Ne-am gândit că ar fi util pentru brokerii imobiliari să știe care este procedura de participare la acest gen de licitații – în cele din urmă, nu se știe când apare un client interesat de astfel de proprietăți. Am stat de vorbă pentru a afla mai multe cu CEO-ul Artmark Historical Estate, Constantin Prisecaru. Iată ce ne-a răspuns.
Procedura de vânzare constă în:
- Trimiterea unei scrisori de intenție prin intermediul site-ului (aici) sau prin email la adresa [email protected] , privind intenția de cumpărare;
- Programarea vizionării imobilului;
- Achiziția Documentației imobilului, ce cuprinde actele de proprietate, documentația cadastrală, planuri, documentar foto, istoric, expertiză tehnică și orice alt material referitor la imobil;
- Depunerea, în plic închis, de ofertă fermă de cumpărare, plecând de la prețul minim de 600.000 eur., însoțită de o garanție de 10% din valoarea ofertată.Garanția poate fi depusă în cont bancar de garanție, CEC sau BO avalizat și se va restitui integral participanților neadjudecatari;
- Se comunică tuturor participanților numărul de oferte depuse și valoarea ofertei cele mai mari, dându-se posibilitatea revizuirii acestora în termen de 48 ore. Pașii de licitație sunt de 50.000 eur.
- După cele 48 ore se comunică valoarea ofertei câștigatoare și se înștiințează adjudecatarul asupra câștigării licitației, urmând a proceda la semnarea contractului de vânzare-cumpărare.
Termenul de depunerea a ofertelor se stabilește după perioada de promovare și când primul ofertant își manifestă intenția de depunere a unei oferte. În acel moment sunt înștiințați toți cei interesați, comunicandu-li-se data limită de depunere (circa 15 zile).
Foto: Cristina Budușan