Light Dark

Oferta în scădere i-a motivat pe mulți dintre cei care se gândeau să facă o investiție imobiliară în zona de nord a Bucureștiului, una dintre cele mai căutate în materie de standarde de locuire propuse de către dezvoltatori, să acționeze. Aflăm mai multe detalii despre comportamentul cumpărătorilor, dar și despre cum ar putea să evolueze piața pe acest segment în 2024 de la Vlad Musteață, CEO North Bucharest Investments.

“Tot mai mulți investitori conștientizează că numărul de autorizații de construire eliberate este în scădere, că în scurt timp oferta existentă pe piață va dispărea și că acum este momentul oportun pentru a face o investiție” , ne-a declarat CEO-ul North Bucharest Investments, agenție imobiliară specializată în investiții cu un portofoliu extins pe zona de nord a Capitalei.

În general, cei care achiziționează un apartament în scop investițional au un buget de 75.000-180.000 euro pentru acest obiectiv.

Majorarea cotei reduse de TVA la 9% de la începutul anului viitor și-a pus deja amprenta inclusiv pe acest segment de potențiali cumpărători, mulți dintre ei grăbindu-se să facă pasul spre achiziție pentru a profita de nivelul actual, de 5%.

Modificările din legislația fiscală au impulsionat achiziția de apartamente în jurul sumei de 100.000-120.000 de euro în blocuri noi”, ne-a explicat Vlad Musteață.

Cerere în creștere în nordul Bucureștiului

Interesul pentru proprietățile situate în nordul Capitalei s-a intensificat în ultima perioadă, iar CEO-ul North Bucharest Investments anticipează că această tendință va continua să fie vizibilă la nivelul pieței și în 2024. În același timp, oferta va continua să scadă.

“Putem spune că în a doua jumătate a anului piața din zona de nord s-a relansat și mulți cumpărători care erau în expectativă pe parcursul lui 2022 și la începutul lui 2023 s-au decis și au cumpărat apartamente pentru ei, dar și ca investiții beneficiind și de flexibilitatea dezvoltatorilor. Din septembrie, cererea, în special pe segmentul de apartamente a crescut semnificativ”, ne-a declarat Musteață.

Cererea va fi, în continuare, stabilă, iar oferta va fi tot mai redusă. Mai mulți dezvoltatori nu pot obține autorizațiile pentru începerea ansamblurilor și, astfel, pe piață nu vor fi suficiente oferte. Apetitul clienților este în creștere“, a concluzionat CEO-ul agenției din București specializate în investiții imobiliare.

Piața rezidențială din Capitală, în cifre

Cererea a crescut în Capitală, conform datelor publicate în raportul Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T3 2023”. Aproximativ 74.300 de potențiali cumpărători și-au arătat interesul, doar în trimestrul al III-lea, pentru casele și apartamentele din București listate la vânzare pe Imobiliare.ro. S-a putut observa, astfel, un avans cu 21% la acest capitol comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Din total, circa 42.700 de potențiali cumpărători au căutat proprietăți noi, cu 25% peste nivelul din 2022.

În București s-a înregistrat, conform celor mai noi date Imobiliare.ro, a doua cea mai semnificativă scădere a ofertei în rândul principalelor orașe din țară, respectiv cu 38% în intervalul iulie-septembrie față de perioada similară a anului trecut. Oferta de locuințe noi a scăzut, de asemenea, cu 23% în 12 luni ajungând la aproximativ 11.000 de unități.

Durata de timp necesară pentru găsirea unui cumpărător a ajuns la 65 de zile pe piața rezidențială locală, iar marja de negociere la 3,5%.

Pe parcursul trimestrului anterior s-au tranzacționat 30.141 de imobile în Capitală, dintre care aproape 12.700 unități individuale, conform datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Numărul tranzacțiilor imobiliare a fost cu 13% mai redus decât cel înregistrat în același interval din 2022.

În primele nouă luni ale anului s-au eliberat cu peste 1.500 mai puține autorizații în zona București-Ilfov decât în 2022. Acesta a fost cel mai important declin înregistrat la nivel național, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.