Prognozele managerilor din construcții pentru următoarele luni

Managerii firmelor din construcții anticipează o scădere a activității în domeniu până în ianuarie 2021. 

În activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producției (sold conjunctural -34%), potrivit estimărilor făcute de managerii din domeniu și prezentate într-o anchetă de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică (INS).

Tot aceștia anticipează că până în ianuarie 2021 numărul salariaților din construcții urmează să scadă (sold conjunctural -18%).

În privința prețurilor lucrărilor de construcții se preconizează o relativă stabilitate a acestora în următoarea perioadă (conld conjunctural +2%).

O scădere similară a activității și a numărului de salariați este așteptată și în sectorul serviciilor. În schimb, în sectorul comerțului cu amănutul se estimează că în același interval de timp numărul de salariați va crește.

Infografic: tendințe ale activității economice, noiembrie 2020-ianuarie 2021, sursă INS

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Zona din București unde prețurile au crescut cu aproape 21% într-un an

Citește și: Apartament cu grădină sau cu acces la piscină? Ce se caută la marginea Bucureștiului

Citește și: Acesta este cel mai ieftin oraș din țară pentru cei care vor să-și cumpere un apartament

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])