Light Dark

Valoarea creditelor noi acordate gospodăriilor populației pentru locuințe s-a apropiat, în trimestrul al III-lea, de pragul de 9 miliarde de lei, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Se poate observa, astfel, o evoluție pozitivă față de perioada similară a anului trecut.

În același timp, la nivel național s-au vândut 165.770 de imobile, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Din acestea, 42.200 au fost unități individuale.

Corelând cei doi indicatori putem observa, în graficul de mai jos, evoluția pieței de creditare din România, în pas cu vânzările finalizate de la începutul anului trecut și până în la finalul lunii septembrie din 2023. În perioada octombrie-noiembrie 2022 putem spune, de exemplu, că ponderea tranzacțiilor realizate cu cash a fost semnificativă.

Sursă: Raport Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T3 2023”

Află mai multe despre tendințele identificate de specialiștii Imobiliare.ro Finance pe piața creditării din cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. Îl poți descărca gratuit AICI.