Light Dark

Volumul creditelor ipotecare noi a crescut pe parcursul anului 2023, evoluția sa fiind puternic influențată de refinanțări și de renegocieri ale contractelor în curs. Ofertele tot mai atractive de dobândă fixă venite din partea băncilor i-au influențat pe mulți dintre cei care au accesat un împrumut în urmă cu cel mult trei ani să opteze pentru o refinanțare.

Putem observa, conform Imobiliare.ro Finance – brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, o ușoară reducere a valorii medii a refinanțărilor în trimestrul al III-lea, dar și o scădere a ratei medii lunare de la 2.061 lei în intervalul similar al anului trecut la 1.910 lei în prezent.

Raport Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T3 2023”

O altă tendință vizibilă la nivelul pieței de creditate este și aceea că tot mai mulți români tind să plătească un avans mai mare la accesarea unui credit ipotecar pentru a-și reduce costul finanțării, dar și pentru a se putea încadra în gradul de îndatorare.

Luând în considerare majorările de taxe așteptate de la 1 ianuarie 2024 și actuala proiecție de inflație care indică ulterior un trend negativ, putem anticipa potențiale reduceri ale dobânzilor din a doua jumătate a anului viitor, fapt confirmat și de ofertele de dobândă fixă în scădere puse la dispoziția românilor de către principalele bănci.

Află mai multe detalii despre mersul pieței de creditare din opinia semnată de Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

Pentru informații suplimentare cu privire la evoluția pieței rezidențiale îți recomandăm să descarci gratuit cel mai nou raport Imobiliare.ro Marklet 360. Îl găsești AICI.