Light Dark

Consumatorii de imobiliare sunt mai bine informați în momentul de față și pun mai mult accent ca oricând pe calitate în demersurile lor de identificare a locuințelor care se potrivesc nevoilor, dar și standardelor lor. Aflăm și alte tendințe identificate pe piața rezidențială din Timișoara de la Gabriel Grecu, CEO și fondator FOXFORT Imobiliare. 

“Clienții au adoptat o abordare mai informată în procesul decizional, ceea ce constituie un aspect favorabil. Un trend semnificativ înregistrat în 2023, care anticipăm că va persista în anii următori, este accentul sporit pus pe calitate” , ne-a declarat Gabriel Grecu.

Practic, consumatorii de imobiliare caută standarde superioare, iar acest lucru nu se reflectă doar în atenția sporită pe care o acordă calității construcțiilor, ci și în faptul că sunt gata să plătească un preț mai mare pentru a beneficia de servicii de înaltă calitate, ne-a mai explicat CEO-ul agenției din Timișoara.

Tot pe parcursul anului 2023, reprezentantul FOXFORT Imobiliare spune că a putut observa o îmbunătățire a ratei de conversie între vizualizările făcute pe anunțuri și tranzacțiile finalizate, fapt ce arată că, în comparație cu anii anteriori, cumpărătorii au fost mai hotărâți să facă pasul spre achiziție. “Cu toate acestea, am observat o scădere generală a cererii” , a mai completat Gabriel Grecu.

Când se va regla piața, după majorarea cotei TVA la 9%?

Începutul anului 2024 va fi marcat de majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9% pentru locuințele cu prețuri de până la 600.000 de lei. Această măsură va influența, cu siguranță, mersul pieței rezidențiale.

În primele trei luni ale anului, ne așteptăm la o perioadă de ajustare atât din partea clienților, cât și a dezvoltatorilor. Anticipăm că, începând cu luna aprilie, așteptările ambelor părți se vor regla” , ne-a declarat CEO-ul FOXFORT Imobiliare.

În această perioadă, managerul agenției din Timișoara consideră că ne putem aștepta să vedem o creștere a volumului tranzacțiilor realizate între persoane fizice.

Grecu susține, totodată, că preferința românilor pentru statutul de proprietar rămâne constantă și că atunci când optează pentru o chirie clienții își acordă, de fapt, timp pentru a economisi resursele financiare necesare unei achiziții.

“Studiile actuale indică faptul că, în Timișoara, închirierea pentru o perioadă mai lungă de 4 ani poate motiva mai degrabă decizia de a investi într-o proprietate personală. Această perspectivă susține ideea că închirierea poate fi percepută ca o etapă temporară, iar achiziționarea unei locuințe proprii devine o opțiune viabilă și avantajoasă din punct de vedere economic pentru locuitorii din această regiune”, a concluzionat fondatorul agenției din Timișoara.

Citește și: Ce este mai avantajos – să închiriezi sau să cumperi un apartament? Economii cuprinse între 83.000 de euro și 123.800 în funcție de oraș