Crește activitatea în construcții, dar se majorează și prețurile în următoarele luni, spun managerii firmelor din domeniu

Managerii firmelor din construcții anticipează o creștere a volumului producției pe parcursul următoarelor luni.

„Potrivit estimărilor din luna februarie 2020, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni, o creștere a volumului producției (sold conjunctural +16%)”, se menționează într-o anchetă de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică (INS).

O creștere moderată este așteptată și la nivelul numărului salariațiilor din domeniu (sold conjunctural +6%) și în privința prețurilor lucrărilor de construcții (sold conjunctural +13%).

Spre comparație, în industria prelucrătoare și în servicii se anticipează o relativă stabilitate a numărului de salariați în perioada februarie-aprilie. Se prognozează creșteri moderate la nivelul prețurilor produselor industriale, dar și în sectorul serviciilor.

Infografic: tendințe ale activității economice, INS

Anchetele de conjunctură au scopul de a analiza tendințele de evoluție a indicatorilor economici pe termen scurt și mediu. Eșantionul aferent domeniului construcțiilor a cuprins 1.233 de agenți economici.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Citește și: Piața chiriilor: În șapte orașe plătești peste 300 de euro/lună pentru 2 camere. Cerere puternică în București, ofertă în scădere la Timișoara – ANALIZĂ

Citește și: Mai multe autorizații de construire eliberate în ianuarie pentru clădiri rezidențiale

Citește și: Indicele Imobiliare.ro: Cât costă un apartament în marile orașe din țară la începutul lui 2020?

Jurnalist cu 12 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])