Dezvoltatorii cu afaceri profitabile ar putea să fie cei care vor cotiza, în viitorul apropiat, pentru a pune bazele unui fond special menit să vină în ajutorul tinerelor familii care vor să-și cumpere o locuință, dar nu au posibilitatea de a strânge banii necesari pentru avans.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat și transmis spre dezbatere către Camera Deputaților. Fondul de Solidaritate “Locuințe pentru tinerii români” este destinat persoanelor cu vârste sub 35 de ani, căsătorite, care vor să-și achiziționeze o locuință în rate, dar nu au posibilitatea de a achita avansul.
Banii pentru fond vor fi strânși de la societățile ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 4110 (Dezvoltare/promovare imobiliară) și CAEN 4120 (Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale), în cazul în care acestea au avut la finalul ultimului an fiscal un profit brut minim de 1 milion de lei. Aceste firme vor trasfera 1% din profit către fond.
Sumele transferate către Fondul de Solidaritate “Locuințe pentru tinerii români”, care se va afla sub administrarea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, vor fi considerate cheltuieli deductibile.
Pentru a accesa fondul, o persoană trebuie să îndeplinească, potrivit documentului adoptat de Senat, condițiile de creditare presupuse pentru programul O familie, O casă sau pe cele presupuse de creditarea directă, prin bancă. Vă reamintim că, între timp, programul O familie, O casă a fost înlocuit de inițiativa Noua Casă.
“Existența cel puțin a unui copil, sarcina în evoluție sau dovada începerii unei proceduri de adopție reprezintă avantaje pentru obținerea aprobării de alocare a sumei solicitate. La evaluarea solicitărilor de finanțare, familiile care se stabilesc în mediul rural și în care se regăsește cel puțin un specialist din următoarele categorii profesionale: medici/asistenți medicali, cadre didactice, zootehniști, agronomi sau absolvenți de institut teologic, vor beneficia de punctaj suplimentar la evaluarea solicitării sumelor necesare plății avansului pentru obținerea creditului pentru locuință”, se explică în proiectul de lege.
Avansul se va achita în contul vânzătorului imobilului, la data autentificării contractului de vânzare-cumpărare, iar acesta nu va putea fi mai mare de 15.000 de euro și nici nu va putea să reprezinte mai mult de 15% din prețul imobilului.
Banii vor fi returnați fondului eșalonat, pe o perioadă de 10 ani, începând cu cel de-al șaselea an de la obținerea lor, în rate lunare egale, care cumulate cu cele ale creditului nu vor depăși 1/3 din veniturile familiei.
Cumpărătorii nu sunt obligați să păstreze locuința pe o perioadă specifică de timp, o pot vinde oricând înainte de returnarea banilor datorați fondului. În acest caz, suma primită ca avans va fi returnată complet la data perfectării actelor de vânzare-cumpărare.
Citește și: Proiectul de lege pentru ridicarea plafonului de TVA 5%, amendat. Suma a fost scăzută cu 20.000 de euro
Citește și: În cât timp se vinde un apartament în Iași? Prețurile, în ușoară creștere în 2020