Light Dark

În alte orașe mari din țară, precum București sau Cluj-Napoca, găsești mai greu un cumpărător anul acesta. În Iași, situația este diferită. 

Apartamentele din Iași se vând mai repede în 2020, în ciuda pandemiei, arată datele statisticele centralizate de Analize Imobiliare, platforma de real estate intelligence lansată de Imobiliare.ro. Dacă în prima jumătate a anului trecut găseai un cumpărător pentru o astfel de locuință în circa 55 de zile, acum ai nevoie de 45 de zile.

Spre comparație, pe două dintre cele mai puternice piețe rezidențiale din țară – București și Cluj-Napoca – perioada de vânzare a crescut. În Capitală vinzi un apartament în 94 de zile față de 74 în primele șase luni din 2019, iar în Cluj-Napoca în 70 de zile față de puțin peste o lună, așa cum se întâmpla în același interval din anul trecut.

Pe piața locală din Iași cererea a suferit o ușoară reducere în contextul pandemiei. Oferta este și ea în scădere. În semestrul I erau disponibile la vânzare circa 2.100 de apartamente aici, față de aproape 2.500 în perioada similară din 2019. În contextul ofertei tot mai limitate, și apartamentele au ajuns să se vândă mai repede, iar proprietarii să negocieze mai puțin.

Astfel, marja de negociere practicată aici a scăzut de la 3,03% la 2,63%, arată datele centralizate de Analize Imobiliare.

Infografic: marja de negociere (% față de ultimul preț cerut), Analize Imobiliare

Prețul mediu solicitat de proprietari pentru apartamentele scoase la vânzare a crescut ușor pe parcursul anului. Am început 2020 cu o valoare medie de 1.057 de euro/mp, cu circa 2% peste nivelul înregistrat la începutul lui 2019, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. În ciuda pandemiei și a fluctuațiilor apărute, până la sfârșitul lunii august metrul pătrat a ajuns să se vândă cu 1.080 de euro, deci cu 23 de euro mai scump decât în ianuarie. Se menține, totodată, ușor peste nivelul de la sfârșitul verii trecute.

Află detalii și despre situația de pe piața chiriilor din Iași la începutul lunii septembrie, din cea mai nouă ediție a emisiunii imoExpert.

Citește și: Efectele pandemiei pe piața rezidențială din București, în câteva grafice simple

Citește și: Au scăzut prețurile în Cluj-Napoca pe fondul pandemiei? Atât se negociază pe plan local

Citește și: Bani de locuințe pentru tineri, de la dezvoltatori. Firmele din domeniu ar putea să transfere 1% din profit într-un fond special

[td_block_video_youtube playlist_source=”playlist_id” playlist_id=”PLwySeHWqhYjpupu07ZbBNgZX1zL8mk5fD” display=”eyJhbGwiOiJjb2x1bW4iLCJwaG9uZSI6InJvdyJ9″ v_height=”eyJhbGwiOiIzMjBweCIsInBob25lIjoiMjAwcHgifQ==” p_height=”eyJhbGwiOiIzMjBweCIsInBob25lIjoiMjAwcHgifQ==” curr_bg_color=”#2c1830″ tdc_css=”eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjAiLCJib3JkZXItcmFkaXVzIjoiM3B4IiwiYmFja2dyb3VuZC1jb2xvciI6IiMyYzE4MzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn19″]