Light Dark

Cel mai important avans al prețului mediu solicitat de către proprietari pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în marile orașe din România, de 1,3%, s-a înregistrat pe parcursul lunii iulie în Constanța, arată Indicele Imobiliare.ro.

Locuințele disponibile la nivelul pieței locale au putut fi achiziționate, astfel, cu 1.529 de euro/mp util, față de 1.509 euro/mp util la începutul verii.

Tot aici s-a putut observa și a doua cea mai mare creștere procentuală a prețurilor comparativ cu intervalul similar al anului trecut, respectiv de 4,4%. Orașul Constanța a fost depășit la acest capitol doar de Oradea, unde avansul a fost cu 4,5%.

Majorarea prețurilor în orașul de pe malul Mării Negre a fost resimțită în special pe segmentul rezidențial vechi. Pentru o astfel de locuință cu două camere proprietarii au solicitat 1.489 de euro/mp util, în timp ce pentru cele cu trei camere prețul mediu a ajuns la 1.547 de euro/mp util.

În Capitală valoarea medie de listare a apartamentelor a ajuns în iulie la 1.500 de euro/mp util, după un avans cu câțiva euro față de luna anterioară, dar consemnând în continuare o scădere cu aproape 3% față de iulie 2022. De altfel, în rândul orașelor analizate prin intermediul Indicelui Imobiliare.ro au putut fi sesizate doar două reduceri ale prețurilor în perioada menționată, cea de-a doua apărând în Craiova și fiind de nici 2%.

Bucureștenii au putut achiziționa, spre exemplu, un apartament nou cu două camere cu circa 1.386 de euro/mp util și o garsonieră, tot într-un imobil finalizat recent, cu 1.243 de euro/mp util. Trebuie menționat, totodată, și faptul că în cazul locuințelor noi prețurile solicitate în Capitală rămân cu circa 11% mai mici decât cele înregistrate în iulie 2022.

Pe piața veche s-a putut observa, în schimb, o ușoară tendință de creștere luna trecută, chiar dacă și în acest caz prețurile rămân cu aproape 1% sub nivelul din iulie 2022. Astfel, proprietarii au scos la vânzare apartamente cu 2 camere la un preț mediu de 1.509 euro/mp util, respectiv garsoniere la 1.559 de euro/mp util.

Cluj-Napoca continuă să depășească nu doar Bucureștiul, ci și celelalte orașe analizate prin intermediul Indicelui Imobiliare.ro, aici prețul mediu solicitat de către proprietari și dezvoltatori ajungând la 2.419 euro/mp util și menținându-se cu doar câțiva euro peste nivelul înregistrat la începutul verii.

Atât pe segmentul nou, cât și pe segmentul vechi, prețurile se mențin cu circa 2% peste nivelul din iulie 2022. Luna trecută, locuințele vechi cu 2 camere puteau fi achiziționate la un preț mediu de 2.449 de euro/mp util, iar cele nou construite cu 2.541 de euro/mp util, arată Indicele Imobiliare.ro.

Evoluția prețurilor apartamentelor a stagnat, față de iunie, în cazul orașelor Sibiu și Brașov. La Sibiu prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare s-a situat luna trecută în jurul valorii de 1.436 euro/mp util. Cei aflați în căutarea unei proprietăți la poalele Tâmpei au putut găsi luna trecută în piață locuințe listate, în medie, cu 1.590 de euro/mp util.

Atât pe segmentul vechi, cât și pe cel nou tendința generală a fost de creștere în cazul orașului Brașov, atât de la o lună la alta, cât și comparativ cu anul trecut. De altfel, în cazul locuințelor din imobile finalizate recent majorarea a fost cu circa 9% într-un an.

La Iași s-a putut observa un avans ce depășește ușor 3% într-un an, prețul mediu solicitat pentru locuințele disponibile la vânzare aici ajungând de la 1.333 euro/mp util în iulie 2022 la 1.377 de euro/mp util luna trecută, conform Indicelui Imobiliare.ro.

O creștere cu circa 2% a apărut, în același interval, și în Timișoara, proprietarii cerând, în medie, 1.465 de euro/mp util. Apartamentele noi cu 3 camere s-au scumpit cu aproape 13% în luna iulie, în timp ce unitățile locative cu 2 camere s-au ieftinit ușor.

O tendință de creștere a prețului mediu solicitat la vânzare se poate observa, printre altele, în cazul garsonierelor situate în blocuri vechi din Timișoara.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare în Oradea a crescut cu 4,5% din iulie 2022 și până luna trecută, atingând nivelul de 1.357 de euro/mp util. Un avans de circa 3% s-a înregistrat și la Ploiești.

La nivel național, evoluția prețurilor apartamentelor a înregistrat o creștere ușoară pe parcursul lunii iulie, de la 1.429 de euro/mp la 1.435 de euro/mp.