INTERVIU: Nordis Mamaia – briza imobiliară de la malul mării ce pune România pe harta internațională a destinațiilor de lux din Europa

Pentru Emanuel Poştoacă, fondatorul grupului imobiliar Nordis Group, pandemia de Covid-19 nu a însemnat o piedică în proiectele aflate în derulare. Proiectul Nordis Mamaia 5*****, cel mai mare hotel de leisure din Europa, început în primăvara anului 2019 se apropie de final, iar în planurile de viitor sunt incluse noi extinderi. În această vară Nordis Mamaia 5***** a intrat în atenția investitorilor străini și a presei internaționale, care, conform publicației Financial Times, preconizează că “acest tip de dezvoltări imobiliare vor pune România pe harta internațională a destinațiilor de lux”.

Proiectul Nordis Mamaia se apropie de final. Lucrările pentru ansamblul Nordis Mamaia 5***** au început în primăvara anului 2019 și până în prezent aceasta pare să fie cea mai rapidă dezvoltare de pe litoralul românesc. Cum ați reușit această performanță în cadrul unui proiect de lux?

E.P.: Având în vedere că o echipă de peste 500 de profesioniști în construcții este implicată în  proiect, am reușit în fiecare trimestru să bifăm etape importante din stadiul construcției. De exemplu, în ultimele două luni, pentru zona de SPA am terminat fundația și infrastructura pentru zona piscinelor, pentru cele două unități care alcătuiesc zona hotelieră a ansamblului, iar lucrările exterioare sunt finalizate în proporție de 80% și cele interioare sunt într-un stadiu avansat, având în vedere că mai mult de jumătate din instalațiile sanitare și electrice au fost deja montate.

Avansăm și cu cele două ansambluri dedicate părții rezidențiale și, de asemenea, am început excavările pentru parcarea care va găzdui 1.100 de mașini și va avea o suprafață de 3.000 metri pătrați.

Care sunt piedicile pe care le-ați întâmpinat în perioada pandemiei? Ați încetinit în vreun moment ritmul construcției?

E.P.: Pe plan mondial s-au produs multe schimbări din cauza pandemiei, iar sectorul imobiliar nu a făcut excepție. În ceea ce privește proiectul nostru, au existat întârzieri din partea furnizorilor și termenele prevăzute la începutul proiectului au fost modificate în tot acest context. Este o realitate și o provocare pe care multe companii au fost nevoite să o înfrunte.

Produsul nostru este unul premium, unic pe piață, iar atenția pentru detalii este foarte importantă – lucrăm cu furnizori internaționali de top pentru amenajări interioare, finisaje și decorațiuni.

Cu toate acestea, acolo unde a depins în totalitate de noi am reușit cu succes să ținem lucrurile sub control. Echipa noastră este formată din profesioniști care au reușit, atât strategic, cât și tactic să implementeze procedurile corecte și să creeze un mod de lucru care ne-a permis să accelerăm dezvoltarea ansamblurilor.

Din punct de vedere estetic, succesul unui proiect este dat și de viziunea arhitectului. Care sunt birourile de arhitectură și design implicate în proiect?

E.P.: Suntem foarte mândri de faptul că partea de arhitectură, proiectare și construcție este realizată în totalitate de Nordis. Bogdan Radu conduce Nordis Arhitecture, formată din 19 profesioniști. Bogdan Radu are o experiență de peste 20 de ani în arhitectură, iar din 2010 este asistent la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, unde susține cursurile de Design de produs. În ceea ce privește designul, pentru acest proiect de lux am ales să colaborăm cu consultanți de renume internațional, specializați în amenajarea hotelurilor și zonelor SPA ale lanțurilor hoteliere de cinci stele.

Care sunt facilitățile de care dispune ansamblul?

E.P.: Ansamblul Nordis Mamaia 5***** va pune la dispoziția clienților și turiștilor 712 camere și apartamente de hotel și 620 apartamente rezidențiale, precum și 10.000 metri pătrați de plajă. Printre facilități menționăm cel mai mare SPA de pe litoralul românesc, 2.000 metri pătrați de parc cu terasă, restaurante și cafenele, loc de joacă pentru copii, săli de conferință și salon de evenimente, galerie comercială cu branduri premium, întinsă pe o suprafață de 1.500 metri pătrați.

Săptămâna trecută Nordis Mamaia a intrat în atenția presei internaționale, mă refer la articolul apărut în Financial Times. Vă așteptați ca principalii clienți să vină din piața internațională?

E.P.: Dezvoltăm ansambluri rezidențiale și hoteliere de lux în România, dedicate românilor. Bineînțeles că un proiect unic de asemenea anvergură a atras interesul investitorilor de pe piața internațională și ne încântă oportunitățile care apar. Până acum, însă, majoritatea clienților Nordis sunt români.

De la cât pornește prețul unui apartament și la cât ajunge prețul unui studio sau penthouse?

E.P.: În acest moment, având în vedere că au mai rămas puține unități disponibile în ansamblul Nordis Mamaia, prețul unui apartament a crescut comparativ cu lansarea perioadei de vânzări, astfel că valoarea medie a unei proprietăți este în jur de 100.000 de euro.

La cât se ridică acum valoarea întregului proiect Nordis Mamaia?

E.P.: Investiția Nordis Mamaia 5***** se ridică la o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, aceasta cuprinzând patru corpuri – hotelier și rezidențial, în 100.000 metri pătrați. Planurile Nordis Group se extind în următorii ani, cu faza 2 a proiectului. Prin urmare, la începutul anului am achiziţionat terenuri de peste 23.000 de metri pătraţi în Mamaia, în continuarea ansamblului Nordis Mamaia 5*****.

Despre Nordis Group
Nordis Group reprezintă un grup de firme cu capital 100% românesc, specializat în dezvoltarea imobilelor și ansamblurilor de lux. Grupul de firme este format din 7 entități: Nordis Hotels, Nordis Development, Nordis Construct, Nobileo (membru Nordis Group), Nordis Architecture, Nordis Travel și Nordis Property Management.

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])