Light Dark

Evoluția pieței de creditare în primul trimestru al acestui an a fost una favorabilă, marcată de o continuare a interesului puternic pentru achizițiile imobiliare văzut încă de la sfârșitul lui 2023, dar și de oferte competitive de dobândă fixă venite din partea băncilor. Bărbații au solicitat cele mai multe împrumuturi pentru locuințe, potrivit datelor interne centralizate de Imobiliare.ro Finance. Cele mai multe persoane care au făcut o achiziție cu credit ipotecar au avut vârste cuprinse între 31 și 40 de ani.

Anul a început în forță, doar în perioada ianuarie-februarie 2024 creditele noi în lei acordate gospodăriilor populației pentru locuințe atingând pragul de 6,8 miliarde de lei (1,3 miliarde euro) și depășind considerabil nivelul înregistrat pe tot parcursul trimestrului I din 2023, de 5,2 miliarde de lei (1 miliard euro), potrivit raportărilor făcute de Banca Națională a României (BNR). Climatul favorabil de la nivelul pieței s-a putut observa și în rezultatele Imobiliare.ro Finance, volumul creditelor acordate prin intermediul celor 200 de brokeri din rețeaua națională fiind, în primele trei luni, cu 83% mai mare față de intervalul corespunzător din 2023.

Revenirea apetitului românilor pentru împrumuturi a început să se facă simțită încă de la finele lui 2023 când, în ultimele trei luni, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat comparativ cu perioada similară din 2022 și a ajuns la 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro), conform datelor BNR. Condițiile mai bune de la nivelul pieței i-au încurajat pe mulți nu doar să facă pasul către o achiziție, ci și să apeleze la refinanțări. Anunțul de majorare a cotei reduse de TVA pentru locuințele de până în 120.000 euro și-a adus, la rândul său, aportul la acest rezultat.

Iată, pe scurt, câteva dintre principalele tendințe identificate de specialiștii Imobiliare.ro Finance, la nivelul pieței de creditare la începutul anului 2024:

  • valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns la 66.000 de euro, iar românii preferă să plătească un avans mai mare de 15% atunci când apelează la finanțare;
  • rata medie plătită la bancă este de 400 euro/lună, fiind egală sau chiar mai mică față de o chirie pentru un apartament cu 2 camere;
  • când aleg creditul potrivit cei mai mulți români optează pentru un împrumut în lei și pentru o dobândă fixă;
  • bărbații sunt cei care solicită în număr mai mare un credit ipotecar, chiar dacă femeile sunt de cele mai multe ori cele care iau decizia finală de achiziție în familie;
  • mai bine de 40% dintre cei care au luat un credit pentru locuință în prima parte a anului au vârste cuprinse între 31 și 40 de ani.

Citește articolul integral AICI.