Light Dark

Prețurile locuințelor au crescut cu 5,6% pe parcursul anului trecut, peste media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, de 4,7%, arată datele publicate de biroul de statistică Eurostat.

preturi locuinte eurostat

Cu toate acestea, țara noastră ocupă abia locul 19 în clasamentul european. Pe primele două poziții se află Portugalia și Irlanda unde prețurile locuințelor s-au majorat cu 10,3%, respectiv cu 10,2%, în 2018 față de 2017.

Creșteri cu peste 9% au putut fi observate în aceeași perioadă și în Slovenia, Ungaria, Letonia și Olanda.

La polul opus, cele mai mici majorări ale prețurilor locuințelor, cu sub 2%, s-au regăsit în Finlanda, Norvegia și în Cipru.

Locuințele s-au ieftinit în 2018 doar în Suedia și în Italia, dar scăderile au fost puțin semnificative, de sub 1%, potrivit Eurostat.

Infografic: Eurostat

În perioada 2010-2018, prețurile locuințelor au crescut cu 16% la nivelul UE și cu 12% în zona euro. În rândul statelor membre, cele mai importante majorări ale prețurilor au fost observate în Estonia. Aici prețurile au crescut cu 83%.

Estonia a fost urmată în clasament de Letonia, Austria, Suedia și Luxemburg, țări unde prețurile locuințelor s-au majorat cu 61%, respectiv cu 56%, 55% și cu 50%.

Cele mai mari ieftiniri au apărut în Italia. În acest caz, prețurile locuințelor au scăzut cu 17%.

Citește și: Cu cât s-au majorat chiriile din marile centre universitare. Cea mai mare creștere anuală, în Iași

Citește și: România, pe primul loc în top cu cel mai mare avans din UE la nivelul lucrărilor de construcții

Citește și: Prețurile lucrărilor de construcții, în creștere, spun managerii din domeniu