Light Dark

Cererea pentru achiziția de locuințe a crescut considerabil, la nivel național, în ultima parte a anului 2023, peste 145.000 de potențiali cumpărători căutând o casă sau un apartament pe Imobiliare.ro, cu aproape 22% mai mulți decât la finele lui 2022. Interesul pentru locuințele scoase la vânzare a înregistrat o creștere chiar mai semnificativă, dacă privim strict situația apărută pe principalele piețe rezidențiale din țară. În același timp, oferta a scăzut tot mai mult.

În total, 124.700 de potențiali cumpărători și-au căutat o locuință pe Imobiliare.ro în București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Iași și Constanța în ultimul trimestru din 2023, cu 28% mai mulți decât în intervalul similar din 2022. Chiar și în aceste condiții, sesizăm o ușoară scădere a cererii, cu 5%, comparativ cu trimestrul al III-lea din 2023.

market 360

Cererea pentru proprietățile vechi a crescut comparativ cu 2022, dar avansul înregistrat în acest caz a fost mai puțin consistent decât cel aferent locuințelor noi, potrivit celui mai nou raport Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T4 2023”. Tendința poate fi explicată și de anunțul de majorare, începând cu 1 ianuarie 2024, a cotei reduse de TVA la 9% pentru locuințele de până la 600.000 de lei, care i-a îndemnat pe mulți dintre cumpărători să-și accelereze demersurile de căutare a unei proprietăți și de realizare a unei achiziții înainte de intrarea în vigoare a acestei măsuri.

Cei mai mulți potențiali cumpărători și-au căutat, în trimestrul IV 2023, o casă sau un apartament în București. Chiar dacă interesul a rămas concentrat, în principal, pe segmentul locuințelor vechi, cererea pentru locuințele noi a înregistrat un avans spectaculos față de sfârșitul anului trecut, cu aproape 40%. O creștere mai semnificativă a interesului pentru locuințele noi a apărut, la nivel național, doar în Constanța.

Peste 9.900 de potențiali cumpărători au fost interesați, totodată, de locuințele vechi listate la vânzare în Brașov, în timp ce 3.100 și-au căutat o proprietate nouă în același oraș. Interesul pentru casele și apartamentele noi de la poalele Tâmpei a fost și el semnificativ mai mare față de cel înregistrat în perioada similară din 2022, avansul depășindu-l pe cel aferent locuințelor vechi.

Singurele piețe locale la nivelul cărora s-a înregistrat un avans mai mare al cererii pentru locuințele vechi față de cele disponibile pe segmentul nou au fost cele din Timișoara și Iași. Chiar și în aceste condiții, circa 3.700, respectiv 4.200 de potențiali cumpărători și-au căutat o casă sau un apartament nou pe Imobiliare.ro în cele două orașe pe parcursul ultimelor trei luni din 2023.

Scăderi considerabile în ofertă

Cumpărătorii au de ales din tot mai puține case și apartamente, oferta continuând să scadă într-un ritm alarmant atât la nivel național, cât și în marile orașe din țară. În ultimele trei luni din 2023, cei care au dorit să achiziționeze o proprietate rezidențială au avut de ales din 116.600 de locuințe disponibile în întreaga țară, numărul acestora fiind cu 25% mai mic decât în intervalul similar din 2022.

Oferta totală aproape s-a înjumătățit în Cluj-Napoca și a scăzut cu 35% în Brașov. Situația nu a fost mai fericită nici în celelalte orașe mari din țară unde au apărut reduceri cu circa 30% la acest capitol.

Oferta de locuințe noi listate la vânzare a înregistrat un declin cu 20% în 12 luni la nivelul principalelor șase piețe rezidențiale. Numărul caselor și apartamentelor disponibile pentru cumpărători a scăzut cu 39% în Cluj-Napoca, respectiv cu 30% în Brașov.

DESCARCĂ AICI raportul complet Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T4 2023”.