Numărul autorizațiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale este în scădere față de anul trecut.
În primele șapte luni ale anului s-au eliberat la nivel național 20.196 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.
Numărul acestora este cu 24% mai redus decât cel înregistrat în perioada similară din 2022.
Deși scăderi au putut fi observate în toate regiunile de dezvoltare din țară, cea mai afectată a fost zona București-Ilfov. Aici s-au eliberat în intervalul ianuarie-iulie 2023 cu 1.460 de autorizații mai puțin decât în perioada similară din 2022.
O doua cea mai importantă scădere a fost înregistrată și în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, care cuprinde județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman. Aici s-au eliberat cu 1.019 autorizații în minus față de anul trecut.
Nord-Est: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.
Sud-Muntenia: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.
Sud-Vest Oltenia: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.
Vest: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș
Nord-Vest: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj.
Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.
Doar luna trecută s-au eliberat, la nivel național, 3.056 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, cu o suprafață utilă totală de 871.621 mp. Din total, 68,5% sunt pentru zona rurală.
În București-Ilfov s-au eliberat 312 autorizații, față de 513 în iulie 2022. Cele mai multe autorizații s-au eliberat în regiunea de nord-est a țării, care cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.