Unii dintre cumpărătorii din Capitală s-au grăbit să facă o achiziție până în ultima zi a anului trecut pentru a profita de cota redusă de TVA pentru locuințe de 5%. Iată unde a fost mai vizibilă această tendință și la ce ne putem aștepta în materie de prețuri pentru începutul lui 2024, în opinia lui Robert Stănescu, manager Habitat Group Estate.
Ultimul trimestru din 2023 a adus cu sine o creștere cu aproximativ 25% pentru reprezentanții Habitat Group Estate, agenție imobiliară care își desfășoară activitatea în București, fapt pe care aceștia îl atribuie, în parte, anunțului de majorare a cotei reduse de TVA de la 5% la 9% începând cu 1 ianuarie 2024.
Cumpărătorii au reacționat însă diferit, în funcție de zonele de care se arătau interesați. “Dacă în zona de sud a Capitalei interesul pentru achiziționarea unui apartament a fost ceva mai sporit, observăm că în zona de nord lucrurile nu prea s-au schimbat”, ne-a declarat Robert Stănescu.
Acesta consideră că până la sfârșitul lunii februarie lucrurile se vor așeza pe piața rezidențială și cei aflați în căutarea unei locuințe încă de la începutul anului se vor obișnui cu noua realitate a pieței.
“În primele două luni clienții vor fi poate puțin reticenți, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut în urma modificărilor cotei de TVA, după lucrurile se vor stabiliza. Cât despre prețuri, în urma discuțiilor purtate cu mai mulți dintre dezvoltatorii cu care colaborăm, putem spune că o bună parte dintre aceștia aleg să nu modifice prețurile începând cu 2024, în pofida modificării cotei TVA”, a mai explicat Stănescu.
Pentru ce locuințe se aplică, în 2024, cota redusă de TVA?
Cota redusă de TVA de 9% se acordă pentru locuințele cu o suprafață utilă de cel mult 120 de mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu va depăși suma de 600.000 de lei, exclusiv TVA.
În momentul livrării, locuința trebuie să poată fi locuită ca atare, deci este necesar ca aceasta să dispună de:
- acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie
- acces la energia electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere
- sunt formate cel puțin dintr-un spațiu de odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar
- finisajele exterioare includ cel puțin – acoperiș dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare
- finisajele interioare includ cel puțin – pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect
- instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente
- instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/comutatoare și prize.